Karzáí znovu zvolen, až 1,5 milionu hlasů je ale falešných

Kábul – Až 1,5 milionu hlasů mohlo být podle pozorovatelů Evropské unie zfalšováno při srpnových prezidentských volbách v Afghánistánu. Tři čtvrtiny zfalšovaných hlasů jsou ve prospěch současného prezidenta Hamída Karzáího. Ten podle konečných výsledků získal v srpnových prezidentských volbách 54,6 procenta hlasů. To znamená, že byl zvolen již v prvním kole. Jeho soupeř Abdulláh Abdulláh s 27,8 procenta požaduje konání druhého kola. Pokud by byly zrušeny všechny podezřelé hlasy, pak by Karzáí spadl pod padesátiprocentní hranici a musel by se s Abdulláhem utkat ve druhém kole. Karzáího volební tým ale zjištění mise odmítl jako zaujaté, nezodpovědné a v rozporu s afghánskou ústavou.

„Spočítali jsme, že je tu asi 1,5 milionu podezřelých hlasů,“ oznámila tisku Dimitra Ioannuová z vedení pozorovatelské mise EU. Z těchto podezřelých hlasů je 1,1 milionu ve prospěch Karzáího a asi 300 tisíc pro jeho hlavního rivala. Abdulláh už krátce po volbách Karzáího obvinil z rozsáhlých podvodů, kterých se údajně dopustil za pomoci „státního aparátu“.

Afghánské úřady dnes oznámily dlouho odkládané kompletní výsledky voleb. Podle nich hlasovalo 54,6 procenta lidí pro Karzáího, jeho rival Abdulláh Abdulláh pak získal 27,8 procenta. Výsledky voleb musí být ještě potvrzeny nezávislou komisí.

Jenom zázrak by mohl odvrátit vítězství Hamída Karzáího v prezidentských volbách, které se konaly v srpnu, oznámil dnes po vyhlášení konečných výsledků Karzáího mluvčí. „Pokud se nestane zázrak, jsme vítězi,“ uvedl mluvčí Vahíd Omar. Ovšem ani tyto výsledky zatím nejsou definitivní s ohledem na pokračující prověřování informací o zfalšovaných hlasech.

Výsledky voleb v Afghánistánu
Zdroj: ČT24