Při záplavách na jihu Španělska zemřeli dva lidé, nebezpečí trvá

Madrid – Záplavy na jihu Španělska stály život nejmíň dva lidi. Mohutné deště ohrožují také středomořské pobřeží a Baleárské ostrovy. Meteorologové zaznamenali v oblasti 37 000 blesků, většina z nich uhodila do moře. Úřady už varovaly turisty v letoviscích, u města Córdoba museli záchranáři evakuovat lidi, které voda uvěznila v domech. Na ostrovech Mallorca a Ibiza lijáky zaplavily silnice.

Přívaly vody strhly v noci na dnešek na jihu Španělska automobil, v němž byli muž a žena. Proud vozidlo s manželským párem důchodců unášel přes sto metrů. Jejich těla záchranáři později vyprostili. V okolí Córdoby pak museli evakuovat několik lidí, které velká voda uvěznila v jejich domech. U Alicante na jihovýchodě Španělska při průtrži mračen spadlo na metr čtvereční 67 litrů vody.

Španělské úřady už vydaly pro středomořské pobřeží a Baleáry varování před nepříznivým počasím. Na dovolenkových ostrovech Mallorca a Ibiza lijáky v úterý zaplavily mnohé silnice. V oblasti Baleár zaznamenali meteorologové v posledních 24 hodinách skoro 37 000 blesků. Většina z nich uhodila do moře.

Bouře a lijáky sužovaly i Itálii, a to zvláště jih země. Poškodily mnohé domy na Sicílii. V Palermu se kvůli průtrži mračen muselo uzavřít letiště. Mnohá místa ve městě skončila pod vodou. Na severu Apeninského poloostrova se kvůli nepříznivému počasí stala na dálnici u Janova hromadná nehoda. Srazilo se několik osobních aut s nákladním vozidlem. Jeho přívěs pak dálnici zablokoval.