Stanici moskevského metra zdobí nápis velebící Stalina

Moskva - Moskevské metro řeší nový skandál. Když nedávno otevřelo nově zrekonstruovanou stanici Kurská, objevil se na ní starý nápis oslavující komunistického diktátora Stalina. Části Rusů se to nelíbí. Zorganizovali petici, která požaduje okamžité odstranění stalinského nápisu. Ten podle nich oslavuje zločince a masového vraha. Moskevské metro a památkáři ale tvrdí, že jde o kus minulosti, se kterou nejde nic dělat.

Vychoval nás Stalin k věrnosti národu, práci i hrdinským činům. Právě tato slova staré sovětské hymny opět zdobí moskevské metro. Objevila se v něm v padesátých letech, kdy stanice Kurská vznikala. Po smrti Stalina verše básníka Michalkova zmizely. Teď se ale vracejí. Podle vedení metra je totiž nápis historickou památkou. 

„Naším zadáním bylo obnovit stanici tak, jak vypadala v době vzniku. Představitelé moskevské památkové péče nám potvrdili, že se to podařilo,“ říká ředitel moskevského metra Dmitrij Gajev. „Není to nic ideologického, jde prostě o umění té doby. Takhle tehdy stanici metra postavili,“ doplňuje vedoucí rekonstrukce Sergej Gorjajev. 

Protestující: Jde o systematickou snahu obnovit kult Stalina 

Část ruské veřejnosti ale protestuje. Nechápe, proč metro vrací zpět totalitní nápisy, které už dávno zmizely. Nedaleko stanice proto začali aktivisté rozdávat brožury připomínající stalinské zločiny. Aktivista z hnutí Jabloko Semjon Burt tvrdí: „Podle nás to není náhoda. Jde o systematickou snahu dnešní vlády obnovit kult Stalina a jeho doby.“ 

Proti nápisu na stanici Kurská vznikla i veřejná petice. Moskevského starostu žádá, aby zasáhl a viníky potrestal. „Důrazně vás žádáme, abyste odstranil slova, která jsou hanbou našeho města a urážejí památku milionů obětí diktátora,“ vyzývá petice.  

Podle protestujících nejde jen o nápisy v metru, ale o rehabilitaci komunistické minulosti. Autor hymny oslavující Stalina byl nedávno pohřben se všemi státními poctami. Sergej Michalkov dokonce napsal slova hymny třikrát - pro Stalina, Brežněva i ruského prezidenta Putina.