Bangladéšané se učí plavat, jde jim o život

Dháka - Australští plavčíci předávají své zkušenosti v plavání instruktorům v Bangladéši. Umět plavat v této zemi často znamená přežít, hlavně v oblastech, kde jsou velmi časté záplavy. Trenéři vyučují plavání i jak správně pomoci lidem, kteří se topí, nebo jak se má provádět resuscitace. Za čtyři roky projektu se naučilo plavat již 30 000 bangladéšských dětí.

Každý rok Bangladéš čelí obrovským návalům dešťů, které způsobují povodně. Organizace UNICEF odhaduje, že se v jihoasijském státu ročně utopí až 17 000 dětí při záplavách nebo při hrách ve vodě. Utonutí se tak stává jednou z nejčastějších příčin úmrtí dětí. Proto se skupina australských záchranářů rozhodla zorganizovat projekt kurzů plavání, který vede Jess Moss.

„Každé dítě, které naučíte plavat, se neutopí!“ říká svým kolegům Moss. Plavčíci jsou členy nevládní organice, která chce vybavit bangladéšské účastníky programu tak, aby záchrana života nebyla rizikem ani pro ně.

Reportáž Barbory Kladivové (zdroj: ČT24)

Vyučuje se plavání i první pomoc

„V současné době trenéři potřebují asistenci a podporu a nějaké technické rady, aby se mohli vyvíjet. Tento program je speciálně postavený tak, aby se mohli zlepšovat, zvyšovat svou kapacitu a dále předávat své zkušenosti dalším instruktorům,“ vysvětluje oblastní manažer Královské záchranné společnosti Jason Philips.

Kromě různých plaveckých stylů se vyučuje i záchrana tonoucích a resuscitace dětí. Vzdělávací projekt běží už čtyři roky a díky němu se naučilo plavat okolo 30 000 dětí. Problémem ale zůstávají chybějící plavecké stadiony a špinavá voda ve vesnicích.