Nečtěte žákům Gulag, zlobí se na učitele komunisté

Moskva - K protestům proti povinné četbě úryvků z knihy Alexandra Solženicyna Souostroví Gulag ve školách vyzvali učitele petrohradští komunisté. Na svých webových stránkách to zdůvodňují tím, že literární hodnota knihy je prý pochybná, zatímco její tendenční charakter je zcela zřejmý. Souostroví Gulag se dostalo do osnov ruských škol spolu s dalšími dvěma Solženicynovými díly Jeden den Ivana Denisoviče a Matrjonina chalupa.

„Apelujeme na všechny vlastenecké profesory, a takových je v ruských školách mnoho, aby zpochybňovali studium této kontroverzní knihy zvlášť tím, že budou dětem vysvětlovat, že Solženicyn interpretuje heroickou a dramatickou epochu Sovětského svazu mylným způsobem,“ prohlásil šéf petrohradských komunistů Sergej Malinkovič. Petrohradští komunisté vyzývají pedagogy, aby „změnili učební hodiny o Gulagu odhalováním spisovatelových lží“.

V Souostroví Gulag Solženicyn popisuje poměry v kárných táborech a vězeních za sovětské éry, a to i na základě vlastních zkušeností. Roku 1970 mu byla udělena Nobelova cenu za literaturu, osobně ji ale nemohl převzít. Poté, co na Západě vyšlo Souostroví Gulag, byl Solženicyn v roce 1974 zbaven sovětského občanství a násilně vypovězen ze země. S rodinou žil následně ve Švýcarsku, později přesídlil do USA. Do Ruska se vrátil v roce 1994 po rozpadu sovětského režimu. Zemřel 3. srpna 2008 v Moskvě.