Slovenští Romové podvodně vybírali z bankomatů po Evropě miliony korun

Bratislava - Technická chyba a podvodnická vynalézavost připravily banku Barclays nejmíň o 440 tisíc eur (přes 11 milionů korun). V různých evropských zemích je vybrali Romové ze slovenské osady Bystrany. Policie část peněz našla a zadržela skoro 40 lidí. Vyšetřuje je na svobodě, karty měli totiž legálně. Zřejmě se však jednalo o organizovanou akci.

Bankomaty se pro skupinu Slováků na dva dny změnily na „oslíčku, otřes se“. Vyzbrojeni kreditkami banky Barclays, které kvůli technické chybě neměly limit, provedli nájezdy na bankomaty ve Francii, Británii, na Slovensku i v České republice.

„Minulý týden jsme zaznamenali zvýšený počet podezřelých výběrů z našich bankomatů, následně jsme upozornili policii,“ popisuje běh událostí mluvčí Tatra banky Boris Gandel.

Reportáž Olgy Bakové a Ladislava Kerekeše (zdroj: ČT24)

Výběry byly synchronizované

Podle mluvčího slovenského ministerstva vnitra Erika Tomáše se zřejmě jednalo o organizovanou akci, všechny výběry na Slovensku i v zahraničí proběhly přibližně ve stejnou dobu. Pět mužů, kteří vybrali 150 000 eur na Slovensku, policie zadržela a peníze jim vzala. Kreditní karty měli ale legálně, musela je proto pustit.

Britský deník Daily Mail v dnešním vydání píše: „Slovenská mafie je zapletená do organizovaných podvodů na celém světě. Tamní gangsteři využívají pokročilé technologie, kterými útočí na bankomaty.“

Banka Barclays ale přesto odmítá, že by se stala terčem zlodějů. „Jsme přesvědčení, že naši klienti ve většině případů přečerpali své denní limity nevědomky a bez zlého úmyslu,“ uvádí v prohlášení mluvčí banky Phillippa Vermoterová.

Romové byli zřejmě jen bílí koně

Česká televize se snažila natočit výpovědi Romů z ghetta Bystrany. Třicet agresivních mužů ale štáb z osady vyhnalo.

Francouzští a britští vyšetřovatelé si lámou hlavu, jak Slováci odhalili chybu v systému banky. Není jim ani jasné, jak celý podvod mohli provést negramotní Romové. Dva podvodníky chytla policie pouze náhodou, když jeli přes křižovatku na červenou. Při kontrole dokladů našla v kufru jejich auta tašku plnou peněz a bankovní karty.

Vyšetřovatelé mimo kameru přiznávají, že Romové jsou nejspíš jen nastrčení bílí koně, po kterých bude banka vybrané peníze vymáhat. Organizátora se asi nikdy nepodaří odhalit.