Svědek v případu vraždy libanonského premiéra cestoval prý na český pas

Dubaj/Praha - Na falešný český pas údajně cestoval klíčový svědek ve vyšetřování vraždy někdejšího libanonského premiéra Rafíka Harírího. Bývalého syrského agenta Muhammada Zuhaíra Siddíka z toho obvinily Spojené arabské emiráty. Podle obhájce mu falešné doklady poskytla francouzská tajná služba. Libanonského premiéra Harírího zabil pumový atentát v Bejrútu v únoru 2006.

Tvrzení Siddíkova právníka prý zaznělo během pondělního slyšení soudu v Abú Zabí. Advokát připustil, že Siddík přijel do Spojených arabských emirátů z Francie na falešný pas poskytnutý francouzskou tajnou službou. Obhájce rovněž dodal, že zfalšování pasu potvrdili čeští diplomaté ve Spojených arabských emirátech. 

Zdejší české velvyslanectví to ale odmítá. Podle české velvyslankyně Věry Jeřábkové zastupitelský úřad nikdo v této věci nekontaktoval.

Harírí byl zabit při pumovém atentátu v Bejrútu v únoru 2005 a spolu s ním přišlo o život přes 20 lidí. V Libanonu se pak spustila vlna dalších politických vražd a také velké kritiky na adresu Sýrie, jejímž stoupencům je Harírího smrt mnohými připisována. Siddík byl jedním z prvních, kdo potvrzovali hypotézu, že za útoky stála Sýrie společně s prosyrskými kruhy v Libanonu.

Vydáno pod