Německý student zaútočil ve škole zápalnými láhvemi, noži a sekerou

Ansbach (Německo) – Německem hýbe další šokující událost násilí uvnitř školní budovy. Student maturitního ročníku na gymnáziu v Ansbachu za pomocí tří zápalných láhví, dvou nožů a sekyry zranil deset studentů. Jedna dívka je podle informací místní policie v ohrožení života. Utrpěla vážná zranění na hlavě. Jiná dívka utrpěla popáleniny, dalších sedm žáků vyvázlo s lehkými zraněními. Osmnáctiletého pachatele postřelili zasahující policisté pěti ranami z pistole, je ale mimo ohrožení života.

Student čtvrtého ročníku nejdříve sekerou rozbil školní vrata, poté zápalnou láhví zaútočil v jedné ze tříd. Na incident upozornil mobilem policii pachatelův spolužák, který je zároveň členem dobrovolného sboru hasičů. Policie obdržela tísňové volání v 8:35 a už po 11 minutách byl násilník zadržen na toaletě poté, co jej zasáhlo pět kulek z policejní pistole.

„Protože útočník hrozil použitím svých zbraní proti policii, příslušníci zahájili palbu,“ řekl bavorský ministr vnitra Joachim Hermann. Ten spolu s bavorským ministrem školství Ludwigem Spaenlem ocenili rychlý zásah policie. Díky němu se podle Spaenleho zabránilo tragičtější bilanci šíleného činu. Hermann uvedl, že mladík u policie dosud neměl žádný záznam.

Motivem může být nešťastná láska

Motiv činu zatím není jasný. Objevily se spekulace o tom, že by jím mohla být nešťastná láska. Dvě vážně zraněné dívky chodí do deváté a 11. třídy. Starší z dívek pachatel pravděpodobně do hlavy zasáhl sekerou, uvedl policejní mluvčí Udo Dreher.

Německo má ještě v paměti případy tragických událostí ve školách z minulosti. V dubnu 2002 v gymnáziu v Erfurtu zastřelil bývalý student 16 osob a pak i sám sebe. Letos v březnu ve Winnendenu na jihozápadě země postřílel sedmnáctiletý mladík ve škole devět žáků a tři učitelky. Další tři lidi zabil na útěku a nakonec obrátil zbraň proti sobě.

Nejméně 16 lidí zabil a několik dalších zranil šílený střelec ve střední škole ve Winnendenu nedaleko Stuttgartu.
Zdroj: ČT24