Unie kritizovala Česko za ratifikaci Lisabonu

Brusel - Hned několik členských států Evropské unie na summitu v Bruselu kritizovalo Česko za protahování ratifikace Lisabonské smlouvy o unijní reformě. Pokud by schvalování dokumentu, který stále nepodepsal prezident Václav Klaus, nadále vázlo, Češi prý ohrozí vlastní národní zájmy. Novinářům to po skončení summitu řekl slovenský premiér Robert Fico.

Určité výtky na adresu Prahy připustil i český premiér Jan Fischer. „Je samozřejmě fakt, že řada státníků nebo šéfů vlád vnímá ten průběh ratifikačního procesu v České republice s jistou nervozitou. Nervozita nepochybně bude sílit s tím, jak se bude blížit říjnová rada (summit), která se těm institucionálním otázkám bude věnovat,“ prohlásil po skončení dnešního jednání.

Příští summit se uskuteční ve druhé půlce října a jednat se na něm bude mimo jiné o Lisabonské smlouvě, která má přinést EU dlouho očekávané reformy, i o výběru a složení nové Evropské komise, tedy výkonného orgánu EU. Ratifikační proces zatím nebyl ukončen ve čtyřech zemích.

Jako jediní dokument odmítli v loňském referendu Irové, v jejichž zemi se nicméně 2. října uskuteční druhé hlasování. Kromě Irska zatím ratifikace neskončila v Německu, v Polsku a také v České republice. V Německu se očekává dokončení již brzy, v Polsku po případném schválení v Irsku. V ČR proces zatím vázne. Parlament dokument schválil, ale prezident čeká na případné vyjádření ústavního soudu, na který se chce obrátit skupina senátorů s ústavní stížností zřejmě koncem září.

Vydáno pod