Podle Soulu chce KLDR šířit komunismus jadernými zbraněmi

Soul - Jižní Korea zůstává hlavním terčem severokorejského jaderného arzenálu, varuje jihokorejské ministerstvo zahraničí. Cílem severu je podle něj zavést komunismus na celém poloostrově pomocí jaderných zbraní. Soul se proto snaží Pchjongjang přimět k návratu k šestistranným rozhovorům o ukončení jaderného zbrojení. Motivací má být ekonomická pomoc a diplomatické uznání. Pchjongjang nicméně dnes vyjádřil ochotu o svém jaderném programu jednat.

Severokorejský vůdce Kim Čong-il dnes při setkání s čínským vyslancem Taj Ping-kuem prohlásil, že je ochoten jednat o sporném jaderném programu své země v rámci mnohostranných i dvoustranných rozhovorů. Zatím není jasné, zda dnešní Kimovo prohlášení znamená ochotu KLDR vrátit se k šestistranným jednáním (obě Koreje, Čína, Japonsko, Rusko a USA).

„Severní Korea bude nadále usilovat o denuklearizaci Korejského poloostrova … a je ochotna řešit související problémy prostřednictvím bilaterálních a multilaterálních rozhovorů,“ prohlásil severokorejský prezident.