Barmský soud rozhodne o Su Ťij 2. října

Rangún - Obhájci barmské disidentky Do Aun Schan Su Ťij dnes předstoupili před soud s odvoláním proti nedávnému rozsudku, který vůdkyni místní opozice prodloužil trest domácího vězení o dalších 18 měsíců. Slyšení za zavřenými dveřmi trvalo tři hodiny a soud po něm jen oznámil, že rozsudek vynese 2. října. Na dnešním slyšení sama disidentka nemohla být přítomná a účastnit se nesměli ani novináři.

Soud odvolání Su Ťij projednával den poté, co barmská vládní junta udělila amnestii 7 114 vězňům za dobré chování nebo z humanitárních důvodů. Větší počet politických vězňů mezi propuštěnými ale nebude.

Podle opozičních zdrojů je mezi nimi 25 politických vězňů, což je jenom jedno procento všech osob vězněných z politických důvodů. Mluvčí Su Ťijiny Národní ligy pro demokracii sdělil, že 16 z těchto osob jsou členové jeho strany, další patří k jiným skupinám. Propuštěni dnes byli také dva novináři. V barmských věznicích je podle odhadů 65 tisíc trestanců a přes 2000 z nich jsou političtí vězni.

Čtyřiašedesátiletá nositelka Nobelovy ceny za mír Do Aun Schan Su Ťij strávila ve vězení nebo v domácím vězení 14 z uplynulých dvaceti let. V srpnu jí soud domácí vězení, které jí mělo právě vypršet, prodloužil o další rok a půl kvůli údajnému porušení pravidel. V květnu totiž do jejího domu přes jezero přeplaval Američan John Yettaw a Su Ťij ho tam nechala přenocovat. Také Yettaw byl za svůj čin odsouzen, ale po soudu mohl odcestovat do USA.