Věda a technika zamířily v Plzni do ulic

Plzeň – V západočeské metropoli vrcholí Dny vědy a techniky. Interaktivní, populárně naučná výstava probíhá od 14. do 19. září a ve spolupráci s plzeňskou radnicí ji pořádá Západočeská univerzita v Plzni. Cílem celé akce je popularizace přírodních a technických vědních oborů a představení technických zajímavostí a novinek veřejnosti. V pátek a v sobotu 18. a 19. září navíc věda a technika zamíří z laboratoří přímo do plzeňských ulic.

Program výstavy je rozdělen do dvou částí. První část, přehlídky ve čtyřiadvaceti laboratořích, probíhala od pondělí do čtvrtka v univerzitních laboratořích. Návštěvníci mohli po registraci provádět různé pokusy a měření nebo se zúčastnit speciálních kurzů a přednášek.

Vědeckotechnický park v Plzni zasvětil celé jedno oddělení laseru a představení možností jeho průmyslového využití. „Lasery jsou dnes zařazeny do všech výrobních odvětví a postupně nahrazují klasické technologie,“ řekl výzkumný pracovník Jan Šroub. Návštěvníci se také mohli na vlastní kůži přesvědčit o využití termovize.

Reportáž Karla Vovesného (zdroj: ČT24)

Zítra začíná druhá část výstavy, a to přímo v centru Plzně. V ulicích a přilehlých budovách odborníci ze Západočeské univerzity a ze spřátelených organizací představí zajímavosti ze svých oborů. K vidění budou i taje historie, archeologie, zdravotnictví či designu.

Dny vědy a techniky vznikly pod názvem Věda a technika v ulicích Plzně v roce 2006, letos pod názvem Dny vědy a techniky v Plzni probíhá jejich čtvrtý ročník. Nabídka expozic se postupně rozšiřuje a celá akce nemá již ryze přírodovědný či technický charakter.

  • Chemický pokus zdroj: www.dnyvedy.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1121/112068.jpg
  • Výboj zdroj: www.dnyvedy.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1121/112069.jpg