Vyšetřování v New Yorku - teroristi chtěli zaútočit na nádraží či na metro

New York – Zpravodajská stanice CNN dnes informovala o pokračování protiteroristického pátrání v New Yorku, kde policie při pondělní razii zajistila důkazy, že skupina napojená zřejmě na al-Káidu chystala teroristické útoky. Ty měly být zacíleny na místa jako jsou nádraží nebo stanice metra, kde se zdržuje hodně lidí najednou.

Podle zdroje CNN objevili policisté při vyšetřování plány na přípravu útoku, který měl být zaměřen na velká vlaková nádraží nebo na stanice metra. Tedy na místo, patrně v New Yorku, s velkým počtem lidí a bez důkladné bezpečnostní kontroly. Úřady berou podle zdroje vyšetřování velmi vážně a podílí se na něm velké množství lidí. Jde totiž prý o „skutečné teroristy“ operující a plánující útok ve Spojených státech. 

Policie a agenti Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) v pondělí prohledali v newyorské čtvrti Queens několik domů kvůli obavám z hrozícího útoku teroristů. Za hlavního podezřelého vyšetřovatelé označili čtyřiadvacetiletého Najibullaha Zaziho, o němž se domnívají, že má kontakty na teroristickou síť al-Káida.   

Policisté prý objevili v Zaziho počítači plán na výrobu výbušnin. Jeho právník toto tvrzení ale popírá. Zazi, jenž žije v Coloradu, trvá na své nevině a tvrdí, že neudělal nic špatného.