Česko-americké vztahy jsou na rozcestí

Washington - Šéfka americké diplomacie Hillary Clintonová dnes prohlásila, že Česko a Polsko jsou hlavními kandidáty na umístění nových antiraket, které mají nahradit původně plánovaný štít. Ministr obrany Martin Barták právě teď jedná ve Washingtonu o tom, jak do dalších amerických plánů zapadá Česká republika.

Oficiálně jsou česko-americké vztahy stále výjimečným spojenectvím. České politiky pořád ještě přijímají špičky americké administrativy. Vojáci obou zemí bok po boku cvičí i nasazují životy v ostrém boji.

„Vaše účast v Afghánistánu je velmi důležitá. Nejenom počtem a kvalitou, ale i jako signál solidarity,“ řekl velitel jednotek v Iráku a Afghánistánu generál David Petraeus.

Reportáž Michala Kubala (zdroj: ČT24)

S Obamou přišla nová éra vzájemných vztahů

Navenek je všechno jako předtím, ale časy, kdy Česko patřilo mezi pár nejvyvolenějších spojenců, jsou minulostí. Zlom lze datovat s přesností na pár minut. Přesně 20. ledna v poledne složil Barack Obama prezidentskou přísahu. S ním přišla nová éra americké zahraniční politiky ve znamení nových priorit a metod. Amerika George Bushe věřila v sílu. Česko brala jako spojence v poli i strategického partnera.

Amerika Baracka Obamy sází na diplomacii. České vojáky potřebuje, radar ale ne. Od české i americké pravice zní ostrá kritika, chvála naopak z Moskvy, Paříže nebo NATO.

„NATO nemá důležitější partnerství než to s Ruskem. Žádné ale taky víc nepoznamenala nedorozumění. Soustředili jsme se na to, co nás rozděluje. Ne na to, co nás spojuje,“ řekl dnes v projevu generální tajemník NATO Anders Fogh Rassmussen.

Česko-americké vztahy vstupují do nové fáze. Země vedou tzv. „strategický dialog“, vyhrazený pro nejbližší spojence Ameriky. Konkrétní projekty se ale komplikují, třeba o nákupu použitých dopravních letounů Hercules jednají Češi přes rok. Nová americká vláda stanovila nové podmínky, vyšší cena je pro Čechy nepřijatelná.

Konec radaru a raket v Česku a Polsku uzavřel etapu výjimečných vztahů s Amerikou. Diplomati ale vidí šanci na pokračování, jenom v jiné formě. Více řekne dnešní jednání ministra Bartáka ve Washingtonu. Poprvé si přímo se špičkami americké vlády řekne, co konkrétně dál, bez radaru.