Al-Káida vyhrožuje Německu před volbami

Berlín – Mezinárodní teroristická síť al-Káida vyhrožuje Německu před nadcházejícími parlamentními volbami. Klíčová veřejná místa, jako jsou nádraží či letiště, hlídá ještě více policistů než obvykle. Úřady tak reagují na hrozbu, kterou na internetu zveřejnil islamistický radikál napojený na al-Káidu. Teroristé na internetové nahrávce požadují, aby Berlín po volbách stáhl své vojáky z Afghánistánu, jinak prý proti Německu zasáhnou.

Videonahrávku v němčině umístila al-Káida na internet. Podle vyšetřovatelů je pravá a muže, který pronáší do kamery hrozby, identifikovala policie jako islamistu z Bonnu. Stejný muž vyhrožoval Německu už na nahrávce zveřejněné letos v lednu.

Na poslední nahrávce prohlašuje, že pokud volby vyhraje dosavadní křesťanskodemokratická kancléřka Angela Merkelová, zažijí Němci „bolestné probuzení“. Vyhrožuje také, že „pokud se lid rozhodne pro pokračování války (v Afghánistánu), vynese ortel sám nad sebou“. V Afghánistánu má Německo 4200 vojáků.

Vstup Hany Scharffové (zdroj: ČT24)

Kvůli hrozbám byla zpřísněna bezpečnostní opatření. Na letištích a nádražích hlídkují policisté v ochranných vestách a se samopaly.

Německá policie
Zdroj: ČT24