Thajci manifestují za návrat sesazeného premiéra Šinavatry

Bangkok - Tisíce stoupenců thajské opozice se dnes sešly v Bangkoku k protestu, jímž si připomínají třetí výročí vojenského převratu a svržení premiéra Tchaksina Šinavatry. Na demonstraci, jejíž účastníci si přejí Šinavatrův návrat, dohlíží na 6000 policistů. Přítomní se domnívají, že převrat poškodil demokracii, a přejí si, aby současný premiér Apchisit Vedžadžíva odstoupil. Podle nich zneužívá pravomoci a neprojevuje dostatečnou úctu králi Pchúmipchonu Adundétovi. Šinavatra byl v nepřítomnosti odsouzený za finanční machinace. Dnes žije v exilu. Stále si ale udržuje popularitu především u chudších vrstev.

Demonstranti se sešli na největším bangkockém náměstí, poblíž vládních budov. Na náměstí se navzdory silnému dešti shromáždilo několik tisíc lidí, večer se očekává třicetitisícový dav. Premiér vyhlásil tento týden výjimečný stav a dal tím armádě volnou ruku k zásahu pro případ, že by o výročí Šinavatrova sesazení došlo na násilí. 

To se dnes odehrálo v provincii Sísakét na severovýchodě země, kde manifestanti prorazili policejní kordony při pochodu k chrámu na hranici s Kambodžou. Požadují, aby si vláda vymohla zpět sporné pohraniční území na kambodžsko-thajské hranici u hinduistického chrámu Preah Vihear z 11. století. Jedná se o necelých pět kilometrů čtverečních, na něž si činí nároky Thajsko i Kambodža. Chrám je na seznamu kulturního dědictví UNESCO a Mezinárodní soudní dvůr OSN spornou oblast přiřkl před 47 lety Kambodži.