V Mnichově už teče pivo proudem

Mnichov  - Pouze dva údery palicí stačily mnichovskému starostovi Christianu Udemu k naražení prvního sudu letošních pivních slavností Oktoberfest. V zábavním areálu Tereziánské louky v bavorské metropoli začal už 176. ročník pravděpodobně největší lidové slavnosti na světě. Bavorské pivo poteče ve 14 velkokapacitních montovaných „stanech“ proudem až do 4. října. Zahajovací ceremonie se po průvodu hostinských konala jako každý rok ve stanu Schottenhamel s kapacitou 9500 míst. Pár sekund po 12:00 mohl Ude zvolat „O'zapft is“ (je naraženo), načež se ze sudu začal řinout pěnivý mok tradiční mnichovské značky Spaten. První litrové tupláky natočil Ude bavorskému premiérovi Horstu Seehoferovi a jeho ženě, která přišla v tradičním bavorském kroji dirndlu.

Sociální demokrat Ude se dnes ukázal jako rutinér. První sud Oktoberfestu předtím narážel už šestnáctkrát, ale na dvě rány se mu podařilo čep prorazit jen v letech 2005 a 2007. Seehofer si dnes privilegium prvního konzumenta užil poprvé, neboť ve funkci šéfa bavorské vlády vystřídal Günthera Becksteina teprve loni na podzim, uprostřed krize křesťanskosociální unie (CDU). „Užívám si toho, že tu mohu každý rok přivítat nového ministerského předsedu,“ rýpl si dnes Ude do politických soupeřů. 

Organizátoři Oktoberfestu očekávají, že chuť piva, vůně rožněného masa a pouťové atrakce letos do Mnichova přilákají stejně jako loni nejméně šest milionů návštěvníků z Německa a celého světa. Za máz zlatavého moku ovšem zaplatí v průměru 8,44 eura (zhruba 212 korun), což je znovu o 30 centů víc než loni. 

Reportáž Pavla Vondry (zdroj: ČT24)

Mluvčí mnichovského úřadu pro cestovní ruch

„Cena piva je vysoká. Hostinští ale tvrdí, že i oni museli hodně investovat. Letos tedy návštěvníci za jedno pivo zaplatí až 8 euro a 60 centů. Není to ovšem vedení festivalu, kdo rozhoduje o cenách. To závisí na hostinských a trhu.“

Slavnosti jsou i přehlídkou bavorských krojů. Správný Bavor na ně nevyrazí bez kožených kalhot s padacím mostem, zatímco pro ženy a dívky je téměř povinným úborem dirndl s jeho hlubokým výstřihem.

Oktoberfest
Zdroj: ČT24/ČTK/AP
Vydáno pod