Obama pro ABC: Rasová otázka neovlivňuje klíčové debaty

Washington - Americký prezident Barack Obama odmítá, že by za odporem části americké veřejnosti k jím navrhované reformě zdravotnictví mohl být skrytý rasismus. Tuto domněnku vyslovil před několika dny bývalý prezident Jimmy Carter. Podle Obamy ale ve sporech kolem reformy hraje klíčovou roli politické přesvědčení, a nikoliv otázka rasy. V rozhovoru, jehož plnou verzi odvysílá televize ABC v neděli, prezident Obama připustil, že se v Americe určitě najdou lidé, kterým vadí jen kvůli své rase. Stejně jako se najdou i jiní, kteří pro něj ze stejného důvodu hlasovali. Ačkoli je ale rasová otázka stále výbušná, nemá podle něj schopnost ovlivňovat klíčové debaty, jako je ta o reformě zdravotnictví.

Jedovatost útoků, kterým posledních několik týdnů čelí ze strany konzervativců Barack Obama, ostře kontrastuje s nadšením liberálů, které provázelo příchod prvního Američana tmavé pleti do Bílého domu. Některé pozorovatele to dokonce přimělo ke spekulacím, že je to právě prezidentův etnický původ, co jeho odpůrcům tolik vadí. 

Jimmy Carter, bývalý americký prezident

„Spousta lidí v téhle zemi trpí utkvělou představou, že Afroameričan by neměl být prezidentem a že si nezaslouží takový respekt, jaký by náležel bělochovi. Tyhle pocity politikou prostupují už od chvíle, co jsem se do ní v 60. letech zapojil.“

Rasismus neovlivňuje klíčové otázky (zdroj: ČT24)


Sám prezident je ale přesvědčen, že za nenávistnými výpady na jeho adresu stojí více než co jiného odpor k politice, kterou prosazuje. A připomněl, že z příklonu k socialismu byl obviňován už ve 30. letech i jeho předchůdce Franklin Delano Roosevelet.

Barack Obama, americký prezident

„Myslím, že to, proč panují tak vypjaté vášně, souvisí s tím, že otázka reformy zdravotnictví reprezentuje mnohem širší debatu o tom, jak moc má vláda zasahovat do ekonomiky. A přestože se v této věci můžeme názorově velice zásadně rozcházet, pořád bychom k sobě navzájem měli zůstat slušní a vyjadřovat své názory při vědomí, že jsme všichni Američané a patrioti, a nepředpokládat u lidí s opačným názorem hned ty nejhorší motivy.“