Maročané chtěli jíst ramadán neramadán, šup do vězení

Rabat - Maročan, který se pokoušel dosáhnout zrušení zákazu jíst na veřejných místech o postním měsíci ramadánu, čelí hrozbám zabití. Radí Umar a jeho šest stejně smýšlejících kolegů tvrdí, že nejsou odpůrci islámu, ale přesto se ocitli ve vazbě, protože chtěli minulou neděli jíst ve dne na veřejném místě. Při zrovna končícím ramadánu je za denního světla zakázáno jíst i pít, a to nejen na veřejnosti. Výjimkou mohou být v některých muslimských zemích jen cizinci, ale i těm se doporučuje, aby se podřídili zvyklostem a na veřejném místě jídlo nekonzumovali.

Umar založil skupinu, která si říká Alternativní hnutí pro ochranu svobod jednotlivce. Na Facebooku se k ní hlásí 1200 lidí. Minulou neděli se chtěli stoupenci sejít na nádraží u Casablanky a pojíst, ale policie jim v tom zabránila. Umar od té doby dostal sto výhrůžek zabitím.

Z vazby vzkázal, že policie se zatčenými zachází dobře, ale ve dne jim nedává nic k jídlu. Nikdo ze zadržených zatím nebyl obviněn. „Nejsme proti islámu, prosazujeme svobodu jednotlivce,“ řekl. Marocký zákon trestá porušení zákazu konzumace ve dne v době ramadánu pokutou a až půlročním vězením.

Ukázka severoafrické kuchyně
Zdroj: ČT24