České hlavičky představují své projekty v soutěži

Praha – Studenti základních a středních škol předvedli svůj vědecký potenciál v soutěži České hlavičky. Letos se přihlásilo téměř sto projektů, například inteligentní displej, elektromagnetická puška nebo netušené poznatky z oboru čištění vod. Mladé vědce a jejich projekty nyní hodnotili přední osobnosti české vědy, jako je Blanka Říhová, která vyvíjí léky proti rakovině.

Mnohé projekty udivují. Třeba student, který v prvním ročníku gymnázia začal řešit, po jaké dráze by měly v budoucnu létat vesmírné plachetnice. Do plachet jim má svítit slunce a světlo jim dá rychlost větší než raketové motory. „Překvapily mě velmi vysoké rychlosti, které plachetnice dosahují,“ komentoval svá zjištění autor práce Stanislav Fořt z táborského gymnázia.

Jde už o třetí ročník a přihlášky středoškoláků se kupí. „Dostali jsme jich 89, které splnily kritéria a celkem v pěti kategoriích rozdělujeme 140 tisíc korun,“ uvedla Iva Sladká z organizátora akce, projektu Česká hlava. O peníze ale prý mladým vědeckým nadšencům nejde. „Pro mě je to vlastně forma zábavy, takže jsem se vlastně bavil,“ podotkl Stanislav Fořt.

Reportáž Vladimíra Kořena (zdroj: ČT24)

Vyhlášení výsledků soutěže České hlavičky odvysílá Česká televize, uskuteční se na mezinárodní den studentů 17. listopadu.