Polská důlní katastrofa - počet obětí 13

Katovice - Slezská Ruda v Polsku je zahalena ve smutku. Truchlí pro smrt horníků, kteří zahynuli v pátek při výbuchu metanu. Dnes večer zemřel jeden z vážně zraněných a katastrofa si tak vyžádala 13 obětí. Na místě bylo i 43 zraněných, z nichž o život bojují necelé dvě desítky. Všichni mají velmi vážné popáleniny. Stav některých je kritický, popáleniny mají na 90 procentech těla. V pondělí a úterý bude celé Polsko držet za mrtvé havíře smutek. K neštěstí došlo v místě, které mělo být příští týden uzavřeno. Hornické práce tu totiž definitivně končily. Poslední směna však sfárala o několik dnů dříve.

„Jsou v těžkém stavu. Mají silně poškozeny dýchací cesty. Nejbližší hodiny pro ně budou velmi důležité,“ popisuje stav těch nejvíce ohrožených na životě ředitel Centra pro popáleniny. 

Důl Wujek-Šlonsk nedaleko jihopolských Katovic patří v celém Polsku k nejnebezpečnějším. Navíc horníci pracovali v místech, kde je nejvyšší stupeň ohrožení. 

Reportáž Miroslava Karase (zdroj: ČT24)

Vláda na nejbližším zasedání rozhodne o pomoci rodinám horníků. Polský premiér Donald Tusk přerušil svoji zahraniční cestu a přijel na místo tragédie. Setkal se s pozůstalými, se záchranáři a navštívil jednu z blízkých nemocnic. 

Vyšetřovací komise se dostane pod povrch až za několik dnů a pozornost bude věnovat převážně bezpečnostním zařízením, která měla na přítomnost metanu upozornit. Metan se však šířil nečekaně rychle a požár byl tak obrovský, že identifikace některých těl je takřka nemožná. „Rozsah katastrofy byl tak ohromný, že horníci na místě neměli šanci přežít,“ komentoval situaci polský premiér.

Vydáno pod