Úřady USA zadržely tři muže v souvislosti s útokem na New York

Denver/New York – Americké úřady zadržely trojici mužů afghánského původu v souvislosti s údajnou přípravou teroristického útoku na území Spojených států. Na předměstí Denveru byl zatčen 24letý Najibullah Zazi, který pracoval jako řidič autobusu na coloradském letišti, a také jeho otec. Třetím zadrženým je 37letý Ahmad Afzali z New Yorku. Všichni mají v pondělí stanout před soudem.

Razii v New Yorku v souvislosti s vyšetřováním možných příprav teroristického útoku provedla policie minulý týden. Podle stanice CNN objevili policisté plány na přípravu útoku, který měl být zaměřen na velká vlaková nádraží nebo stanice metra. Zástupce vrchního návladního pro národní bezpečnost David Kris ale prohlásil, že vyšetřovatelé nemají žádné konkrétní informace o místě, času či terči případných útoků.

V Zaziho počítači našla policie plán na výrobu výbušnin. Jeho právník toto tvrzení popírá a Zazi minulý týden médiím řekl, že neudělal nic špatného. Tvrdí, že plán se do jeho počítače dostal zřejmě nedopatřením, když si z internetu stahoval jistý náboženský text. Ten prý vzápětí vymazal,
když zjistil, že pojednává o muslimské svaté válce neboli džihádu.

Vstup Michala Kubala (zdroj: ČT24)

Policisté ho podezřívají z napojení na teroristickou síť al-Káida. Podle agentury AP přiznal, že v minulosti absolvoval cvičení v táboře al-Káidy v Pákistánu. Podle ministerstva spravedlnosti byl Zazi obviněn z křivé výpovědi „ve věci související s domácím a mezinárodním terorismem“. Policisté také prohledali jeho byt v coloradské Auroře a údajně ještě jeden dům vzdálený několik kilometrů. Úřady berou podle zdroje stanice CNN vyšetřování velmi vážně a podílí se na něm velké množství lidí. Jde totiž prý o „skutečné teroristy“ operující a plánující útok ve Spojených státech.

Řízení se Zazim a jeho otcem by u federálního soudu v Denveru mělo začít v pondělí. V případě prokázání viny hrozí každému z nich až osmileté vězení. Sedmatřicetiletý Ahmad Afzali předstoupí před soud v New Yorku.

FBI na případu pracuje nepřetržitě v New Yorku i Denveru, žádné ezprostřední nebezpečí zemi ale prý nehrozí, ujistilo ministerstvo spravedlnosti.

Zásah FBI
Zdroj: ČT24