Rusko mé rozhodnutí neovlivnilo, vyšetřování metod CIA pokračuje, vzkazuje Obama

Washington - Americký prezident Barack Obama odmítá, že jeho rozhodnutí odstoupit od vybudování systému protiraketové obrany ve střední Evropě ovlivnil odpor Ruska. Obama nicméně v rozhovoru pro CBS podotkl, že s jeho rozhodnutím je nicméně spjato pozitivum, že představitelé Ruska budou „o něco méně paranoidní“ vůči Spojeným státům. Navíc v rozhovoru oznámil, že odmítá zastavit vyšetřování kontroverzních výslechových metod, které údajně použili agenti Ústřední zpravodajské služby (CIA) u osob podezřelých z terorismu, a to i přesto, že jej o to v pátek požádala skupina bývalých šéfů CIA.

Obama si od některých politických kruhů ve světě i na domácí scéně vysloužil kritiku, že svým rozhodnutím nevybudovat ve střední Evropě protiraketový štít ustupuje Rusku, jehož přízeň si chce získat pro budoucí politická jednání. Rusko se proti plánu na obranný systém, jehož prvky měly být umístěny v Česku a Polsku, ostře ohrazovalo a považovalo ho za přímé ohrožení své bezpečnosti. 

Obama pro CBS

„Mým úkolem nebylo vyjednávání s Rusy,“ ohradil se podle agentury AP Obama proti této kritice. „Rusové nerozhodují o naší pozici v obranné politice… Rusko kvůli tomu (protiraketovému štítu) bylo paranoidní, ale George Bush měl pravdu. Neznamenalo to pro ně žádnou hrozbu.“ Dodal, že pozitivem spjatým s jeho rozhodnutím je, že „Rusové budou o něco méně paranoidní a budou ochotni s námi efektivněji spolupracovat ve věci balistických raket Íránu nebo jaderného vývoje Íránu“.


Obama: Nezastavím vyšetřování výslechových metod CIA

Barack Obama zároveň oznámil, že odmítá zastavit vyšetřování kontroverzních výslechových metod, které údajně použili agenti Ústřední zpravodajské služby u osob podezřelých z terorismu, a to i přesto, že jej o zastavení vyšetřování požádala v pátek prostřednictvím dopisu skupina bývalých šéfů CIA. Své rozhodnutí nevyhovět žádosti bývalých šéfů CIA Obama podle agentury AP odůvodnil tím, že nechce zvrátit podnět k vyšetřování vydaný ministrem spravedlnosti Erikem Holderem. Podotkl, že si nicméně cení jejich péče o orgán, který pomohli vybudovat. 

O zastavení vyšetřování požádala Obamu šestice bývalých šéfů Ústřední zpravodajské služby, z nichž někteří sloužili v CIA během vlády bývalého prezidenta George Bushe, kdy údajně kontroverzní výslechy probíhaly. Podle zprávy inspekce CIA, kterou nedávno zveřejnilo ministerstvo spravedlnosti, jsou někteří pracovníci CIA podezřelí z psychického a fyzického mučení vězňů.