Barroso varuje, že jednání o klimatu se nebezpečně blíží patu

New York - Předseda Evropské komise José Barroso bude na dnešním zasedání Rady pro zahraniční vztahy v New Yorku varovat, že jednání o řešení klimatických změn se „nebezpečně blíží mrtvému bodu“. Vyplývá to z výňatku Barrosova projevu, který je k dispozici. Šéf výkonného orgánu EU současně vyzve rozvojové země, aby se také zavázaly k omezování emisí skleníkových plynů, za což od průmyslových států dostanou finanční pomoc. „Poselství Evropy rozvojovému světu zní, pokud to myslíte s omezováním emisí vážně, pomůžeme vám,“ uvede Barroso. „Musíme dosáhnout důvěryhodného finančního závazku k rozvojovému světu. Ta rovnice je jednoduchá: žádné peníze, žádná dohoda. Ale žádné činy, žádné peníze!“ zdůrazní.

Tento týden se v New Yorku koná summit o změnách klimatu, další z přípravných akcí na prosincovou světovou klimatickou konferenci v Kodani. Z ní má vzejít nástupce kjótského protokolu o omezování emisí, jehož platnost vyprší na konci roku 2012. Rozvinuté země chtějí v dánské metropoli přijmout ambiciózní plán snižování vypouštění CO2 do ovzduší, rozvojové státy od nich ale výměnou žádají finanční podporu na zavádění nízkouhlíkových technologií.

Barroso zřejmě vyzve účastníky summitu, aby k jednáním v tomto týdnu přistupovali vážně. Schůzku pořádanou generálním tajemníkem OSN Pan Ki-munem osloví i americký prezident Barack Obama. Jednoho z kulatých stolů se zúčastní také český prezident Václav Klaus, který veřejně odmítá tvrzení většiny odborníků, že za globálním oteplováním planety stojí lidská činnost.

Vydáno pod