Afghánské misi hrozí neúspěch, je třeba více vojáků

Washington/Kábul - Válka proti islámským radikálům v Afghánistánu skončí neúspěchem, pokud nebudou do této země vyslány další vojenské posily a nebude vytvořena nová strategie boje. Uvedl to velitel amerických jednotek a sil NATO v Afghánistánu Stanley McChrystal v tajné zprávě, jejíž kopii získal list The Washington Post. Podle McChrystala se celková situace v Afghánistánu rychle zhoršuje a povstalci již kontrolují rozsáhlá území. Pokud se během následujících dvanácti měsíců nepodaří postup povstalců zastavit, nebude již jejich odpor možné potlačit. Americký prezident Barack Obama dnes uvedl, že zatím nedostal formální žádost o vyslání dalších vojenských posil do Afghánistánu, se zprávou Stanleyho McChrystala se ale prý seznámil.

„Pokud koalice nebude mít odpovídající prostředky, riskuje delší konflikt, více obětí, větší finanční náklady a zásadní oslabení politické podpory. Každé z těchto rizik může znamenat nezdar celé mise… Požadované prostředky by ale neměly být dodány bez nové strategie,“ konstatoval McChrystal v 66stránkové zprávě, kterou deník The Washington Post zveřejnil na svých internetových stránkách, přičemž na žádost americké vlády z bezpečnostních důvodů některé pasáže vynechal.

Tajná zpráva:

„Hrozí riziko, že nakonec nebudeme schopni porazit povstalce za situace, kdy afghánské bezpečnostní síly ještě nejsou plně připravené. A my v následujících 12 měsících nebudeme schopni získat zpět vojenskou iniciativu a zvrátit povstaleckou sílu.“

Reportáž Bohumila Vostala (zdroj: ČT24)


Počet amerických vojáků v Afghánistánu vzrostl od začátku tohoto roku z 32 000 na současných 62 000 a podle dřívějších rozhodnutí do konce letoška dále stoupne na 68 000. Ostatní země, především spojenci USA z NATO, mají v Afghánistánu asi 40 000 mužů.

Podle agentury Reuters McChrystal pravděpodobně v příštích několika týdnech oficiálně požádá Bílý dům o další posily pro boj proti povstalcům z řad Talibanu. Předpokládá se, že by mohlo jít o zhruba 30 000 příslušníků bojových jednotek a instruktorů.

Obama ale zatím žádnou oficiální žádost o navýšení počtu amerických vojáků v Afghánistánu nedostal. S tajnou zprávou už se ale prý seznámil. Jeho administrativa nejprve celkově posoudí afghánskou strategii, a pak případně přijme rozhodnutí o nových zdrojích, oznámil dnes Bílý dům.

Prezident Barack Obama v otázce zvýšení americké vojenské přítomnosti v Afghánistánu čelí odporu ve své vlastní Demokratické straně, která ovládá americký Kongres. A také průzkumy veřejného mínění ukazují, že Američané vyjadřují stále větší nesouhlas s válkou, která ani po osmi letech nespěje ke svému závěru. Za necelý rok klesla podpora mise u americké veřejnosti o deset procent.