O zrušení plánů na umístění raket v Kaliningradu v Moskvě politicky nerozhodli

Curych – Náčelník generálního štábu ruské armády Nikolaj Makarov dnes upozornil na to, že ruští představitelé zatím politicky nerozhodli o zrušení plánů na rozmístění raket v Kalinigradské oblasti. Minulý týden se po oznámení, že USA upouštějí od plánů vystavět ve střední Evropě protiraketový štít, objevily informace, že Rusko díky tomu zruší plány na odvetná opatření. Jedním z nich mělo být i umístění raket v Kaliningradu.

Neoficiální zprávy o tom, že by Rusko mohlo ustoupit od rozhodnutí rozmístit rakety Iskander v Kaliningradské oblasti, potvrdil v pátek v Bruselu ruský velvyslanec při NATO Dmitrij Rogozin. 

„Takové rozhodnutí nepadlo. Musí tu být politické rozhodnutí,“ namítl ale dnes Nikolaj Makarov v Curychu, kde doprovází ruského prezidenta Dmitrije Medveděva na návštěvě Švýcarska. Dodal, že Američané se protiraketového štítu nezřekli a nahradili jej námořními komponenty.   

Podle ruských komentátorů Makarovovy výroky svědčí o tom, že zprvu radostné komentáře ruských vojáků k rozhodnutí Washingtonu vystřídal ostražitější přístup. Nicméně zřeknutí se plánů na rozmístění raket Iskander v
Kaliningradu by prý prezident Medveděv mohl ohlásit během středeční schůzky s Barrackem Obamou, anebo ještě v předvečer jednání.

Proti základnám v Česku a Polsku se Moskva vždy ostře stavěla, protože podle ní by základny porušily strategickou rovnováhu a ohrozily její bezpečnost. 

Ruský prezident Dmitrij Medveděv proto několikrát varoval, že Rusko rozmístí rakety v Kalinigradu, pokud Spojené státy vybudují prvky protiraketového štítu ve východní Evropě.