Itálie pohřbívá vojáky zabité v Kábulu

Řím - V Římě pohřbívají se všemi státními poctami, šest italských vojáků, které minulý čtvrtek v Kábulu zabil sebevražedný útočník. Pro italský kontingent je to vůbec největší ztráta za celou dobu působení v Afghánistánu. Někteří italští politici vyzvali ke stažení vojáků ze země. Vláda ale trvá na tom, že je v misi třeba pokračovat.

Dnešní smuteční ceremoniál přenášely živě všechny televize v zemi. V Římě dnes panovala ponurá atmosféra. Obchody byly na znamení smutku zavřené. Smuteční akce se účastnily tisíce lidí.   

Na úvod obřadu byl přečten telegram papeže Benedikta XVI., který v něm vyjádřil hluboký zármutek nad smrtí šesti vojáků. Na pohřbu promluvil i předseda strany Liga severu Umberto Bossi, který kvůli smrti Italů vyzval vládu, aby stáhla jednotky z Afghánistánu. „Vyslali jsme je tam a oni se vrátili mrtví,“ řekl. 

Vláda ale podle všeho ustupovat nehodlá a Silvio Berlusconi se vyjádřil, že italská armáda se zatím z Afghánistánu odejít nechystá. 

Šest italských vojáku zahynulo minulý čtvrtek po sebevražedném atentátu v centru Kábulu. Útočník v autě napěchovaném výbušninami najel do konvoje italských jednotek NATO nedaleko diplomatické enklávy, kde sídlí řada západních misí.

Vydáno pod