Francie navrhuje „zdravotní varování“ na vyretušované fotky modelek

Paříž - V rámci kampaně proti poruchám příjmu potravy chtějí francouzští politici umístit na digitálně upravené fotografie modelek zdravotní varování. Podle poslankyně Valérie Boyerové, která je členkou pravicového Svazu pro lidové hnutí (UMP) prezidenta Nicolase Sarkozyho, mohou lidé kvůli těmto obrázkům věřit realitě, která často ani neexistuje. Boyerová proto podala s 50 kolegy návrh zákona bojujícího proti úpravám ženské postavy v médiích.

Navrhovaný zákon by se měl týkat fotografií v tisku, na obalech zboží, v politických a reklamních kampaních, počítá však i s uměleckou fotografií. Vylepšené snímky by měly být označeny větou: „Upravená fotografie modifikující fyzický vzhled člověka.“

Luxusní značky a módní časopisy byly opakovaně obviňovány z digitálního upravování vzhledu modelek. Ty po úpravách vypadají hubenější, mají větší prsa, bělejší zuby, delší nohy a méně vrásek. Nereálné standardy ženské krásy však mohou podle Boyerové vést k různým psychologickým problémům, zejména pak k poruchám příjmu potravy.

Digitálně pozměněné fotografie se ve Francii staly předmětem již několika polemik. Časopis Paris Match například před dvěma lety digitálně vylepšil Sarkozyho boky. Nový návrh zákona počítá s pokutou ve výši poloviny ceny reklamy nebo 37 500 eur (téměř milion korun).