Clintonová vyzvala k dialogu se Zelayou, v Hondurasu zákaz vycházení

Tegucigalpa/New York - Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová dnes vyzvala vládu, která se v Hondurasu chopila moci po svržení prezidenta Manuela Zelayi, k dialogu se sesazeným politikem. Zelaya se v pondělí vrátil do vlasti bezmála tři měsíce po svém svržení, útočiště získal v budově brazilského velvyslanectví. V Hondurasu byl na celý dnešní den vyhlášen zákaz vycházení. Vláda se tak snaží předejít možným demonstracím na Zelayovu podporu. Tisíce jeho stoupenců ale nařízení ignorovaly a vydaly se před brazilské velvyslanectví vyjádřit politikovi podporu.

Honduraská státní televize odvysílala záběry, na nichž usmívající se levicový vůdce Zelaya ve svém tradičním bílém kovbojském klobouku mává zástupům svých přívrženců z balkonu brazilské ambasády. Zelaya na své příznivce apeloval, aby přišli do metropole účastnit se mírových demonstrací, a armádu požádal, „aby obrátila své zbraně proti nepřátelům lidu“.

Zelaya se prý do země dostal po patnáctihodinové cestě. Zelayův spojenec, venezuelský prezident Hugo Chávez, řekl, že honduraský prezident putoval „celé dva dny přes hory a řeky, riskoval svůj život, nakonec ale uspěl a dosáhl hlavního města“.   

Clintonová vyzvala k dialogu se Zelayou (zdroj: ČT24)

Zelaya by neměl opouštět brazilskou ambasádu

Nový dočasný šéf honduraského státu, předseda Senátu Roberto Micheletti, vyzval Brazílii, aby velvyslanectví Zelayu vydalo a prezident mohl být postaven před soud. Nový režim opakovaně hrozil, že pokud se Zelaya do země vrátí, bude zatčen a souzen za zpronevěru státních prostředků. Clintonová varovala před vypuknutím násilných střetů mezi stoupenci obou stran.

„Je nevyhnutelné, aby začal dialog, aby spolu prezident Zelaya a stávající režim začali komunikovat. Návrat prezidenta Zelayi nesmí vést k žádnému konfliktu a násilí. Je třeba, aby místo toho všichni jednali pokojně ve snaze najít společné východisko. A Kostarika znovu nabídne své zprostředkovatelské služby, aby takovému výsledku napomohla,“ řekla Hillary Clintonová.  

Zelaya byl svržen koncem června armádou a vyhnán ze země poté, co ignoroval příkaz nejvyššího soudu, aby zrušil referendum o změně ústavy, která by mu teoreticky umožnila opětné zvolení.

Kostarický prezident chce zprostředkovat dohodu

Kostarický prezident Oscar Arias, jenž se mezi oběma stranami snažil zprostředkovat dohodu, dnes navrhl, aby se Zelaya vrátil k moci a dokončil svůj mandát, zatímco pučistům by byla udělena amnestie. Dosavadní vláda ale Zelayův návrat k moci odmítá. V telefonickém rozhovoru Zelaya uvedl, že usiluje o navázání dialogu se zástupci nového režimu.

Oscar Arias, kostarický prezident, říká: „Myslím, že teď, když se prezident Zelaya vrátil do své vlasti, se naskytla nejlepší příležitost, aby obě strany podepsaly dohody ze San José o řešení krize v Hondurasu. To je to jediné, čeho se v současnosti můžeme držet. Žádný plán B neexistuje. Dohody navíc odrážejí návrhy všech stran. Sepsali jsme je až poté, co jsme všechny zúčastněné vyslechli.“

Dohody ze San José mimo jiné předpokládají, že prezident Zelaya bude moci dokončit své funkční období, které mu vyprší koncem ledna příštího roku.

Ministerstvo bezpečnosti nicméně již oznámilo, že na silnicích vedoucích do hlavního města buduje kontrolní stanoviště, jež mají zabránit přílivu „lidí, kteří se chystají dělat problémy“. Policisté a vojáci byli uvedeni do stavu pohotovosti.

Oscar Arias
Zdroj: ČT24