Obama hostí schůzku, od které nikdo nic nečeká

New York - Prezident Spojených států Barack Obama se dnes v New Yorku setká s palestinským prezidentem Mahmúdem Abbásem a izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem. Podle USA má schůzka položit základy pro obnovení blízkovýchodních mírových rozhovorů. Ty narušil lednový konflikt v pásmu Gazy. Bílý dům přesto od dnešní schůzky neočekává žádný zásadní průlom.

Barack Obama se nejdřív setká s oběma politiky zvlášť, na řadu přijdou i společné rozhovory. Politici se setkají poprvé od nástupu Benjamina Netanjahua do funkce premiéra. Oba blízkovýchodní předáci zároveň připouští, že se scházejí jen proto, aby nezklamali prezidenta Obamu. Výraznější výstup schůzky ostatně neočekává ani Bílý dům, což potvrdil i mluvčí. Důležitá je prý symbolika gesta.

Abbás i Netanjahu avizovali, že rozhodně nejde o obnovení mírových rozhovorů. Palestinci svůj návrat k jednáním o mírovém řešení situace na Blízkém východě podmiňují úplným zastavením výstavby židovských osad na okupovaných palestinských územích - na Západním břehu Jordánu a ve východním Jeruzalémě. Na to ale izraelská vláda odmítá přistoupit. Vůdce Hamasu v pásmu Gazy už newyorské setkání odsoudil. Prohlásil, že jeho případný výsledek pro Palestince nebude závazný.

Obama jedná s Netanjahuem a Abbásem (zdroj: ČT24)