Na východě Slovenska svištěly mačety, sekery a nože

Košice – Tři muži utrpěli vážná zranění při pondělní hromadné rvačce ve východoslovenské Richnavě, kde se do sebe za použití mačet, seker a dřevěných násad pustilo asi 150 Romů. Policie rozvášněný dav rozehnala varovnými výstřely poté, co se Romové pokusili vytáhnout z policejního vozu zadrženého muže, kterého ostatní chtěli zavraždit sekerami. Jde o člověka, který v roce 2000 zabil v Richnavě sekerou svého otce. Na místě zasahovaly policejní hlídky z několika měst.

Tři účastníky bitky převezli záchranáři do nemocnice se zlomeninami lebečních kostí, otřesy mozku, krvácením a dalšími zraněními. Policisté v osadě dnes hlídkují. S pomocí speciálních jednotek se pokoušeli najít předměty, kterými se Romové napadli.

Na východním Slovensku se letos událo již několik romských hromadných potyček. Začátkem září si mezi sebou vyřizovala účty asi padesátka Romů z Veľké Idy u Košic, v červenci pak přibližně 300 Romů v obci Svinia na Prešovsku. V květnu dav v osadě Huncovce u Kežmaroku napadl policisty; vyšetřovatelé následně obvinili 17 lidí. O několik týdnů dříve se ve spišské obci Žehra poprala asi stovka Romů, z nichž několik utrpělo zranění.

Maďarka prodala svého otce do otroctví Romům

Maďarské úřady osvobodily muže, kterého vlastní dcera před třemi lety prodala jako otroka jisté romské rodině z městečka Újkígyós na jihovýchodě země. Podle maďarského listu Népszabadság drželi Romové dnes 68letého muže ve stáji s koňmi a dávali mu jídlo pouze jednou denně. Pro věznitele musel zdarma pracovat. Případ odhalili úředníci, kteří vyřizovali žádost rodiny muže o svěření opatrovnictví. Když se nedostavil na lékařské vyšetření, které mělo prokázat, zda je právně způsobilý, tak ho opatrovnický úřad sám vyhledal. Lékař u něj následně mimo jiné diagnostikoval svrab a několik špatně zhojených zlomenin žeber.

O zavřeném muži zřejmě nevěděli ani sousedé. Starosta města Zoltán Szebellédi o tom prý neměl ani tušení. Podle deníku se v oblasti objevilo v minulosti několik podobných případů, ale oběti své výpovědi následně stáhly, takže nikdo nemohl být obviněn.

Népszabadság
Zdroj: ČT24
Vydáno pod