„Zuřivý odpůrce komunismu“ Klaus: Větší strach než z Ruska mám z EU

Washington – Při příležitosti vystoupení na washingtonské konferenci k 20. výročí pádu komunismu ve střední a východní Evropě poskytl Václav Klaus rozhovor pro prestižní americký deník The Washington Times. Americký titul Klause představil jako „zuřivého odpůrce“ komunismu. Český prezident v rozhovoru mimo jiné uvedl, že mnohem větší strach než ze současného vlivu Ruska má z regulačních opatření Evropské unie.

Klaus: Rozhodnutí ohledně radaru mě nepřekvapilo

To, že se Obamova administrativa rozhodla přerušit plány na budování protiraketové obrany v Česku a Polsku, nebylo pro Klause překvapením. Český prezident deníku řekl, že toto rozhodnutí zcela chápe. „Nemyslím, že je nutné to démonizovat.“ Doplnil, že nebyl nikdy přesvědčený o strategické hodnotě plánovaného systému.

Události, komentáře s Jiřím Paynem a Jiřinou Šiklovou (zdroj: ČT24)

Možná výstavba protiraketového systému v Česku a Polsku popudila Rusko, které se domnívalo, že štít je namířen proti němu, nikoli proti Íránu. Klaus si nicméně nemyslí, že by umístění radaru na českém území znamenalo ohrožení bezpečnosti země ze strany Ruska. „Hrozba Sovětského svazu byla pro mě v minulosti obrovská, protože ovlivňovala můj život každý den. Nyní je hrozba z této části světa mnohem, mnohem menší. Politický systém a svoboda je v Rusku nyní na nejvyšší a nejlepší úrovni za poslední dvě tisíciletí,“ doplnil český prezident.

Unijní regulace jsou pro Klause frustrující

„Nyní žijeme v mnohem více regulované společnosti než před 20 lety krátce před pádem komunismu,“ uvedl český prezident, který je známý svými euroskeptickými názory a podporou volného trhu. Současná situace je pro něj prý „frustrující“.

Hrad se ale proti formulaci Klausova výroku ohradil, prezidentův mluvčí Radim Ochvat upozornil, že The Washington Times necitoval Klause přesně. „Žiju teď v mnohem více regulované a kontrolované společnosti, než jsem očekával před 20 lety, v době pádu komunismu,“ řekl prý ve skutečnosti prezident.

The Washington Times také připomněl, že Klaus je vytrvalým odpůrcem ratifikace Lisabonské smlouvy, která má přinést větší integraci v rámci Evropské unie.

Vydáno pod