Sejm schválil rezoluci k sovětskému útoku z roku 1939, Rusko protestuje

Varšava - Dolní komora polského parlamentu schválila rezoluci odsuzující invazi Sovětského svazu do Polska, kterou Moskva zahájila několik dní po vypuknutí druhé světové války. Sejm se v dokumentu také vyslovil proti přepisování historie, kvůli němuž v poslední době Varšava kritizovala některá ruská média. Rezoluce Sejmu vyvolala v Rusku vlnu kritiky.

Rudá armáda zemi napadla 17. září 1939 v souladu s paktem Molotov-Ribbentrop, jímž si sovětský diktátor Josif Stalin s vůdcem nacistického Německa Adolfem Hitlerem rozdělili východní Evropu. „Tímto způsobem se uskutečnilo čtvrté dělení Polska. Země padla za oběť dvěma totalitním režimům, nacionálnímu socialismu a komunismu,“ uvádí se v parlamentním prohlášení. Během útoku zajala Rudá armáda asi čtvrt milionu polských vojáků. V roce 1940 sovětská tajná policie NKVD zavraždila v Katyni 15 tisíc polských důstojníků.

Největší diskuse před přijetím rezoluce vyvolal spor o to, zda se Sovětský svaz dopustil v Polsku genocidy. Nejtvrdší znění s odkazem na masakr v Katyni zastávala opoziční pravicově-konzervativní strana Právo a spravedlnost bývalého premiéra Jaroslawa Kaczyńského. Parlamentní strany se nakonec dohodly na kompromisu, když přijaly návrh pravicových liberálů z Občanské platformy premiéra Donalda Tuska, podle něhož měly válečné zločiny SSSR v Polsku „charakter genocidy“.

Rusku se rezoluce nelíbí

Kremlu blízký politolog Sergej Markov označil prohlášení Sejmu za protiruské. „Srovnávat nacistický režim, který chtěl Poláky zničit, a Rudou armádu, která je osvobodila, je velkou politickou chybou,“ tvrdí Markov. „Nebýt Rudé armády, byli by současní Poláci sluhy a prostitutkami Árijců,“ domnívá se.

Oleg Orlov, předseda organizace Memorial, která se zabývá ochranou lidských práv, Polsko upozornil, aby Stalinovu politiku neztotožňovalo s vůlí ruského národa. Podle místopředsedy zahraničního výboru dolní komory ruského parlamentu Leonida Sluckého je rezoluce velkou zátěží pro rozvoj rusko-polských vztahů. „Polsko, které je stále nakaženo infekcí nacionalismu, se vydalo cestou falšování dějin druhé světové války,“ řekl Sluckij.

Ostatky obětí katyňského masakru.
Zdroj: ČT24