Obama vyzval země, aby Spojeným státům pomohly řešit světové problémy

New York – Americký prezident Barack Obama dnes během projevu na Valném shromáždění OSN vyzval ostatní země, aby Spojeným státům pomohly při řešení světových problémů. Hlavní úkoly vidí Obama v nešíření jaderných zbraní, posilování míru a bezpečnosti, zachovávání naší planety a v globální ekonomice, ve které by měl každý příležitost. Podle amerického prezidenta Spojené státy postupují v boji proti terorismu, v redukci jaderných zbraní i v ochraně klimatu, ale nesmí v tom zůstat samy.

„Nastal čas, kdy by svět měl změnit své směřování. Musíme přijmout novou éru vzájemných zájmů a respektu,“ řekl americký prezident. USA podle něj chtějí budoucnost míru a prosperity, která je možná pouze, pokud všechny státy budou mít nejen práva, ale i zodpovědnost. Americký prezident vytyčil čtyři pilíře, na kterých by taková budoucnost měla spočívat. Jde o nešíření jaderných zbraní a odzbrojení, usilování o mír a bezpečnost, ochranu planety a o takové světové hospodářství, které umožňuje udržitelný rozvoj.

Podle Obamy mají všechny státy právo na mírové využití jaderné energie. Zároveň by ale měly čelit sankcím, pokud ji chtějí využívat k vojenským účelům a pokud nebudou spolupracovat s mezinárodním společenstvím. Americký prezident v této souvislosti znovu jmenoval Írán a Severní Koreu, jejichž jaderné programy jsou v posledních měsících zdrojem mezinárodního napětí.

Podle Obamy budou KLDR a Írán „skládat účty“

Nejvyšší americký představitel Pchjongjang a Teherán obvinil, že svými jadernými aktivitami zatahují svět na nebezpečnou šikmou plochu. „Pokud se vlády KLDR a Íránu rozhodnou ignorovat mezinárodní pravidla, pokud tyto země dají přednost vývoji jaderných zbraní před regionální stabilitou a bezpečností, pokud budou ignorovat nebezpečí závodů v jaderném zbrojení ve východní Asii a na Blízkém východě, tak budou skládat účty,“ varoval Obama Pchjongjang a Teherán.

Spojené státy také budou usilovat o mezinárodní zákaz výroby materiálu pro výrobu jaderných zbraní a o zákaz jaderných zkoušek. Zároveň se budou snažit uzavřít dohodu s Ruskem o výrazném omezení jaderných arzenálů obou zemí. Tyto plány Obama poprvé představil na jaře ve svém projevu na Pražském hradě.

Pan Ki-mun vyzval k jadernému odzbrojení, Kaddáfí mluvil přes hodinu

Pro úplné jaderné odzbrojení se dnes vyslovil generální tajemník OSN Pan Ki-mun. Vyzval světové představitele, aby zbavili svět jaderných zbraní. Před Valné shromáždění předstoupil i libyjský vůdce Muammar Kaddáfí, který ve svém projevu ocenil Obamu a jeho vystoupení. Hned poté ale kritizoval Spojené státy za to, že podle něj nezasáhly či nezabránily zhruba 65 válkám, které vypukly na různých místech planety od vzniku OSN v roce 1945. Hlasovací systém OSN nazval politickým feudalismem a ve svém projevu smíchal všechno od atentátu na J.F. Kennedyho až po léky pro chudé děti. V OSN mluvil poprvé a limit 15 minut překročil více než šestkrát. Mnohé tak vyhnal ze sálu.

Ahmadínežád před poloprázdným sálem kritizoval Izrael

Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád ve svém projevu obvinil Izrael z nehumánní politiky vůči Palestincům a cizí armády z krveprolití na Blízkém východě. Hovořil k poloprázdnému sálu, z něhož mnoho lidí ještě při projevu odešlo. O konfliktu své země se západním světem kolem íránského jaderného programu se nezmínil, hájil ale své červnové volební vítězství, které íránská opozice zpochybňuje.

Ve 23:00 SELČ vystoupí i český prezident Václav Klaus s příspěvkem na ekonomické téma. „Malárie v Africe, Somálsko nebo Honduras - taková témata se od malých států neočekávají,“ vysvětlil v rozhovoru pro ČT.