Thajští vědci vyvinuli látku snižující riziko nákazy HIV

Bangkok - Thajským vědcům se podařil průlom v boji proti viru HIV, který způsobuje AIDS. Po sedmi letech testů mají očkovací látku, která snižuje riziko nákazy zhruba o 30 procent. Experimentem prošlo 16 tisíc lidí. Virem HIV se denně nakazí přes sedm tisíc lidí. „I když jsme nedosáhli toho, v co jsme doufali, je to velmi důležitý pokrok,“ řekl thajský ministr zdravotnictví Witthaja Kaewparadai.

„Opatrnost je stále namístě, máme ale důvod k optimismu,“ stojí v prohlášení týmu thajských vědců po pokusných testech, jimiž prošlo od roku 2003 na 16 tisíc dobrovolníků mezi 18 a 30 lety. Polovinu z nich lékaři naočkovali, druhá část dostala kontrolní vzorek s neúčinnou látkou. Všichni pak byli navíc proškoleni, jak se vyhnout nákaze virem HIV. Výsledek? Test potvrdil snížení rizika infekce téměř o čtvrtinu. Na experimentu spolupracovala thajská vláda s armádou Spojených států.

Kritici od počátku poukazovali na to, že je neetické testovat vakcínu přímo na lidech. Nakaženým mladým dobrovolníkům zaplatí vědci léčbu i léky. Pokus přišel na 105 milionů dolarů. „Nic jsem od toho nečekal. Dělal jsem to pro ostatní, pro příští generaci,“ říká jeden z účastníků pokusu.

Směs vakcín by ale nemusela fungovat v Africe, kde je AIDS nejrozšířenější, a ani u homosexuálů a uživatelů drog. Virus v Asii se totiž liší od toho na ostatních kontinentech. „Dokud nezískáme stoprocentně účinnou vakcínu, budeme pokračovat ve vývoji dalších látek, společně s prevencí a léčbou,“ uvedl expert na vakcíny proti HIV/AIDS Saladin Osmanov.

„Tento pokus bude na mezinárodním poli považovaný za doklad schopnosti Thajska úspěšně provést složité testování vakcíny. Nejrozsáhlejší, k jakému kdy došlo a které skončilo s věrohodným výsledkem,“ řekl Eric G. John, velvyslanec USA v Thajsku.

Testovaná vakcína proti HIV byla kombinací dvou starších látek, které zůstaly samy o sobě bez účinku. OSN odhaduje, že se virem HIV denně nakazí 7 500 lidí po celém světě. Thajský experiment dává naději, že by do budoucna toto číslo mohlo být mnohem nižší.

  • Virus HIV zdroj: Wikipedia.org http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/522/52194.jpg
  • Krevní transfuze autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1135/113446.jpg
Vydáno pod