Slovenský ÚPN zveřejnil seznam pracovníků Hlavní správy StB

Bratislava - Slovenský Ústav paměti národa dnes na svém webu zveřejnil kompletní seznam se jmény pracovníků Hlavní správy Státní bezpečnosti Ministerstva vnitra Slovenské socialistické republiky z dob normalizace. Veřejnost se tak může na internetu dozvědět jména 235 doposud anonymních osob z doby existence této instituce v letech 1969 až 1974. Vedle jmen byly zveřejněny také desítky podobizen především vedoucích příslušníků.

„Ústav paměti národa dnes na svých stránkách zveřejnil jména 235 příslušníků Státní bezpečnosti, kmenových zaměstnanců Hlavní správy StB, jejich funkční zařazení a průběh služby v útvaru slovenské centrály,“ řekl předseda ústavu Ivan Petranský. Hlavní správa vznikla spolu s ustavením slovenského ministerstva vnitra prvního března 1969. Centrála řídila útvary StB na Slovensku a prováděla rovněž protišpionážní činnost na konzulárních zastupitelstvích kapitalistických států.

Ústav paměti národa, který již v minulosti zveřejnil jména spolupracovníků komunistické tajné služby, vycházel při rekonstrukci personálního obsazení Hlavní správy StB ze 150 osobních spisů a dalších materiálů, jako byly například rozkazy ke sledování.