Honduraská vláda jedná se Zelayou

Tegucigalpa – Prozatímní honduraská vláda potvrdila, že jedná se svrženým prezidentem Manuelem Zelayou, který po bezmála tříměsíčním exilu našel tento týden útočiště na brazilském velvyslanectví v Tegucigalpě. Současné honduraské vedení však vylučuje, že by se Zelaya mohl znovu chopit prezidentské funkce.

Ve čtvrtek Zelaya oznámil, že se sešel se zástupcem dočasné vlády a zahájil jednání zaměřená na ukončení politické krize v zemi. S odvoláním na rozhlasovou stanici Radio Globo o tom informovala agentura AP.

Zelaya rádiu řekl, že se ve středu večer sešel s nejmenovaným zástupcem dočasné vlády, a přestože při jednání nedosáhli žádného pokroku, schůzka byla „začátkem hledání mírových řešení“. Zelaya také usiluje o rozhovor se současným prezidentem Robertem Michelettim.

V pondělí se Zelaya tajně vrátil do vlasti, přestože mu zde hrozí zatčení. Pobývá na brazilské ambasádě, kterou obklíčily honduraské bezpečnostní síly.

V Hondurasu se život po vyhrocených předchozích dnech vrací pomalu do normálu. Vláda například zrušila tři dny platící zákaz vycházení, který vyhlásila po exprezidentově návratu.

Nový režim Zelayovi vyčítá snahu o neústavní změnu zákonů. Honduraská ústava neumožňuje opakování prezidentského mandátu, Zelaya však chtěl nehledě na zákaz nejvyššího soudu uspořádat referendum, které by mu dovolilo v blížících se volbách znovu kandidovat. Proto byl 28. června pučem svržen a vyhnán ze země.