Po celé republice se rozběhne Noc vědců

Praha – Přibližně na třiceti místech v Česku se dnes chystá Noc vědců. Projekt, který proběhne zároveň ve dvou stovkách evropských měst, má za cíl přiblížit vědu lidem. Přístupné tak budou hvězdárny nebo vědecká pracoviště, vědci budou zájemcům představovat náplň své práce v netradičním světle a přiblíží jim zajímavé pokusy.

Noc vědců vyhlašuje každý rok v září Evropská komise, která chce, aby se věda stala pro laiky srozumitelnější. Zájemci po celé Evropě si tak mohou vyzkoušet stát se na jednu noc vědcem. „Chceme v očích veřejnosti vědce zlidštit, a proto sami při této akci vystoupí v roli průvodců, moderátorů, demonstrátorů, ale i hudebníků nebo herců,“ řekla Barbora Černíková, koordinátorka projektu Noc vědců.

Otevřené zůstanou brány hvězdáren a planetárií, připojí se také brněnská Masarykova nebo zlínská univerzita. Koordinátorem projektu je už podruhé Plzeň. V prostorách tamního Techmania science centra se návštěvníci setkají se známými vědci z minulosti.

Bohatý program chystá také astronomické městečko v Ondřejově u Prahy. Zájemci si budou moct detailně prohlédnout hvězdnou oblohu, připravena je i prohlídka observatoře a dvě tematické výstavy.