Raketoplány by mohly létat déle, zjistilo Rusko neoficiálně

Moskva - Rusko doufá, že USA prodlouží lhůtu pro stažení raketoplánů z provozu za rok 2011. Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) totiž plánuje už jen šest dalších misí raketoplánů - do doby, kdy by měla být dokončena stavba Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) v hodnotě 100 miliard dolarů. Poté mají být stárnoucí raketoplány dány do výslužby. Z neoficiálních zdrojů se Rusko doslechlo, že je možné období letů prodloužit. Uvedl to šéf ruské kosmické agentury Roskosmos, který by rád viděl další mise raketoplánu k ISS, která je na oběžné dráze 360 kilometrů nad Zemí.

„Z určitých zdrojů jsme se dozvěděli, že je možné prodloužit životnost raketoplánů za rok 2011,“ cituje agentura RIA Novosti šéfa Roskosmosu Anatolije Perminova.

„To by se situace podstatně změnila a bylo by možné pracovat společně s Američany, zatímco nyní hlavní břímě (za ISS) leží na ruské straně,“ řekl podle agentury Interfax Perminov a dodal, že to ale neví z oficiálních zdrojů. Dodal, že šéf NASA a bývalý astronaut Charles Bolden navštíví ruský kosmodrom Bajkonur 30. září.

NASA nyní přehodnocuje svoji budoucí strategii a chce se soustředit hlavně na lety na Mars. Podporuje také projekt „soukromých taxíků“ k ISS. Současný plán NASA, vypracovaný za vlády bývalého prezidenta George Bushe po katastrofě raketoplánu Columbia, je dokončit vesmírnou stanici, stáhnout raketoplány a budovat nové vesmírné lodě.

Již nyní se připravují nové vesmírné lodě, které budou dopravovat astronauty na ISS, ale ty nebudou k dispozici dřív než kolem roku 2015. Do té doby bude NASA spoléhat na Roskosmos a platit 50 milionů dolarů za každé místo v ruských lodích Sojuz letících k ISS, píše agentura Reuters.