Sex, tajné nahrávky a politika - nový americko-ruský diplomatický skandál

Washington/Moskva - Jako z dob studené války vypadá nejnovější americko-ruský diplomatický skandál. Figuruje v něm sex, tajné nahrávky a politické zájmy. Za vše může video umístěné na internetu, které údajně znázorňuje amerického diplomata, jak má sex s prostitutkou. Washington ale nahrávku označil za podvod. Moskva se nevyjadřuje.

Zatím není jasné, zda jde pouze o špionský trik, nebo o realitu. Je také možné, že pravda se ani nikdy neodhalí. Video zobrazuje sex amerického diplomata Brendana Hatchera s prostitutkou v hotelu, podle Američanů jde o podvod. V sexuální scéně to prý vůbec není on.

„Tahle kampaň je nechutná a zavrženíhodná,“ říká mluvčí ministerstva zahraničí USA Ian Kelly.

Reportáž Bohumila Vostala (zdroj: ČT24)

Video se odehrává někde na Sibiři a je staré rok. Nikdo neví, kdo a proč ho natočil. Spekuluje se, že je to práce ruských tajných služeb jako z dob obávané komunistické KGB. O skandálu informují nejsledovanější americké i ruské televize.

Americký diplomat se v Rusku zabýval náboženskými a lidskými právy. Rusové ho prý chtěli naverbovat, ale on odmítl, a proto se jim měl znelíbit.

„Je vidět, že tam pořád jsou lidé, kteří přemýšlí jako za studené války a nechtějí zlepšení našich vztahů. Ale myslím, že jde jen o menšinu,“ konstatuje Kelly.

Video zveřejnil ruský bulvární server compromat.ru, který je podle amerických médií napojený na tajné služby. „I kdyby byl diplomat nevinný, normálně by už mířil prvním letem zpět domů. Americký velvyslanec ho ale tvrdě brání,“ upozorňuje zahraniční zpravodajka CNN Jill Doughertyová. Velvyslanec nechce, aby Hatcher skončil jako jiný, britský diplomat, který kvůli pravému videu s prostitutkami opustil Moskvu v létě. Odvolání oceňovaného diplomata by navíc potvrdilo, že se prezidentu Obamovi nedaří tak dobře s ruským protějškem Medvědem zlepšovat vztahy.