U břehů Palau budou mít žraloci rezervaci

New York - Tichomořský stát Palau zakáže komerční lov žraloků. U břehů země, rozkládající se na 200 ostrovech, vznikne jejich první rezervace. Prezident Johnson Toribiong záměr svého státu, jehož teritoriální vody zabírají 600 tisíc čtverečních kilometrů, večer oznámí Valnému shromáždění OSN. Polovině všech druhů inteligentního dravce, jehož předci se v mořích proháněli dříve než dinosauři na souši, hrozí vyhynutí. Rybáři jich ročně pobijí na 100 milionů.

„Mnohé státy mají částečné restrikce, palauské vládě ale došlo, jak je ochrana žraloků důležitá, a vyhlásila celonárodní rezervaci,“ prohlásil ředitel Pew Environment Group Matt Rand.

Uhlídat ji však bude obtížné. Palauská pobřežní stráž totiž má k dispozici jen jeden člun. V teritoriálních vodách se tak většinou nelegálně pohybují bez dohledu desítky lodí. „Chtěli jsme hlavně vzbudit mezinárodní zájem o ochranu žraloků. Doufáme, že nás budou další země následovat,“ řekl Toribiong.

Reportáž Dany Zlatohlávkové (zdroj: ČT24)

Lov žraloků posledních třicet let stoupá s poptávkou. Zejména v Číně je oblíbená polévka z ploutví. Žraločí maso se ale stále častěji objevuje i na jídelníčku evropských restaurací. V únoru proto navrhla ochranná opatření i Evropská komise. Z paryb se vyrábí kosmetika, boty i lepidlo.

Carl-Gustaf Lundin, ředitel Mezinárodního svazu ochrany přírody:

„Situace je katastrofální, riskujeme, že žraločí populace zkolabuje.“

Rezervace se Palau vyplatí i ekonomicky. Státní rozpočet totiž plní převážně turisti a setkání se žralokem je snem mnohého potápěče. Paryby jsou navíc důležité i pro zdravý rozvoj celého podmořského ekosystému.

Vydáno pod