V Německu se otevřely volební místnosti, první odhady v šest večer

Berlín – V osm hodin ráno se otevřely volební místnosti v Německu, kde se rozhodne o složení nového parlamentu na další čtyři roky. Hlavními soupeři jsou dvě strany, které v uplynulém volebním období vládly zemi ve velké pravolevé koalici: křesťanští demokraté (CDU/CSU) spolkové kancléřky Angely Merkelové a sociální demokraté (SPD) vicepremiéra a ministra zahraničí Franka-Waltera Steinmeiera. Favoritem zůstává CDU/CSU, která bude téměř jistě sestavovat příští vládu; je jen otázka, zda bude pokračovat velká koalice, nebo zda se křesťanským demokratům podaří dát dohromady potřebnou většinu s liberály z FDP.

Už během prvních hodin slunečné volební neděle se objevily první nesrovnalosti. Ve schránkách jedné obce v Durynsku prý volební komise objevila mylně doručené dálkové hlasy patřící do Wiesbadenu a Kolína nad Rýnem. „Jak se sem dostaly, je opravdu podivné,“ připustila šéfka komise. Hlasy prý tak nelze do celkového počtu zahrnout.

Menší zádrhel se objevil také v metropoli. Do volebního lokálu v západním Berlíně dorazily hlasovací lístky z jiného obvodu. Problém byl odstraněn, ale už odevzdané zaměněné lístky budou považovány za neplatné. Hrůznou chvilku prý zažili ještě před otevřením volebních místností v durynské metropoli Erfurtu, kde se na jednom volebním místě ztratila hlasovací urna. Na poslední chvíli se našla v sousední místnosti.

Reportáž Hany Scharffové (zdroj: ČT24)

Volební místnosti se uzavřou v šest hodin večer, kdy by měly být známé také první odhady výsledků. Do Spolkového sněmu kandiduje 28 stran, kromě CDU/CSU, SPD a FDP mají reálnou šanci na zvolení už jen zelení a postkomunistická Levice. Volební právo má v Německu 62,2 milionu lidí. Kromě Bundestagu se dnes volí také zemské parlamenty v Braniborsku a  Šlesvicku-Holštýnsku.

Předvolebním tématům dominovaly sociální otázky, ekonomická krize a ekologie. Kampaň nebyla příliš vyhrocená a korunovala jí stejně nevýrazná až nudná televizní debata obou hlavních rivalů. Historicky první žena v čele Německa Merkelová patří v zemi k nejoblíbenějším politikům, americký časopis Forbes ji čtyřikrát za sebou označil za nejmocnější ženu světa. Steinmeier se voliče snaží přilákat velkorysým desetiletým plánem boje proti nezaměstnanosti.