Německo má pravděpodobně první oběť viru A(H1N1)

Berlín - Vedení essenské univerzitní kliniky oznámilo, že v jejich zařízení zemřela 36letá žena na těžkou infekci, jejíž součástí byla pravděpodobně i takzvaná prasečí chřipka vyvolaná virem A(H1N1). Klinika to oznámila v pátek s tím, že míra podílu viru prasečí chřipky na úmrtí se ještě prověřuje. V Německu již bylo zaznamenáno několik těžkých případů onemocnění virem A(H1N1). Pokud bude podezření potvrzeno, bude to první případ úmrtí osoby nakažené virem A(H1N1) v Německu.

„Ano, je pravděpodobné, že pacientka zemřela na prasečí chřipku,“ řekl v televizi WDR ošetřující lékař Jan Buer. Podle něj lékaři vycházejí z předpokladu, že právě infekce virem prasečí chřipky způsobila, že pacientka oslabená ostatními nemocemi v boji o život podlehla. Upozornil však, že šlo o „velmi zvláštní a neobvyklý případ“ u pacientky, která vážila 180 kilogramů, byla silná kuřačka a trpěla mnoha chorobami, včetně selhání plic a otravy krve.

Světová zdravotnická organizace (WHO) vyhlásila začátkem června takzvanou prasečí chřipku, která se začala šířit v dubnu z Mexika a Spojených států, za pandemii. Na celém světě se podle poslední zprávy WHO z 13. září nakazilo téměř 300 000 lidí. Nemoc má většinou mírný průběh, přesto si doposud vyžádala více než 3 500 mrtvých, z toho na 140 v Evropě.