Korejci rozloučení na desítky let válkou se znovu setkávají

Pchjongjang - Skupina téměř sta Jihokorejců překročila ostře střeženou hranici se severním komunistickým sousedem. Poprvé se po víc než půl století setkali se svými příbuznými, rodiny rozdělené korejskou válkou se neviděly od roku 1953. Program jejich znovusetkávání zahájily obě země před devíti lety, teď do něj bylo vybráno 200 rodin. Před dvěma roky byl program kvůli politickému napětí přerušen.

Jižní a Severní Korea začaly s obnovou setkávání členů korejských rodin v roce 2000, to bylo ale přerušeno vinou napětí ve vzájemných vztazích. Miliony korejských rodin byly rozděleny nejprve v roce 1945 po vzniku dvou Korejí a posléze po jejich vzájemném ozbrojeném konfliktu v 50. letech minulého století.

Většině ze statisíců Jihokorejců, toužících setkat se ještě někdy se ztracenými rodinnými příslušníky, je 70 a více let.

„Vyprávěj, nemáš mi snad co říci?“ vyptával se při setkání svého rozrušeného syna Čchong Tae-čchon, který je v 95 letech nejstarším člověkem, který se této události účastní.

„Neplač. K čemu jsou slzy, když je nám teď tak dobře,“ nabádala Jun Čung-hwa švagrovou, která se po letech znovu setkala s bratrem. Jeho rybářská loď byla u západního pobřeží před 22 lety násilím odvlečena do KLDR.

Zbídačená Severní Korea postižená sankcemi OSN odvetou za její jaderné a raketové testy v uplynulých měsících nabídla svému jižnímu sousedovi, kdysi významnému dárci pomoci, obnovu podnikatelských a obchodních styků a také schůzek rozdělených rodin.