Nemocnice v Americe popletla embrya, párům se rodí cizí děti

New York - Stovka rodičovských párů ze Spojených států je ve složité situaci. Prošly programem na mimotělní oplodnění v jedné z nemocnic v Louisianě, teď se ale dozvěděly, že lékaři pravděpodobně špatně označili embrya. Nastávajícím matkám se tak mohou narodit děti, které budou mít jiné biologické rodiče. Jedním z postižených párů jsou i manželé Carolyn a Sean Savageovi. Nyní se jim narodil chlapeček, který biologicky patří Shannon a Paulovi Morellovým. Savageovi hodlají novorozeně dát pravým rodičům.

„Prostě nechcete uvěřit, že byste se mohli dostat do takové situace. Je to neskutečné. Spousta lidí nám říká, že by to neudělali,“ popsala své pocity rodička Carolyn Savageová. Zmrazené embryo jiné ženy jí bylo implantováno v únoru. O deset dní později to klinika zjistila a oznámila páru, že nosí dítě jiné ženy. Klinika nabídla manželům umělé přerušení těhotenství, ti jej však odmítli. Jejich právníci prý nyní pracují na tom, aby klinika přijala plnou odpovědnost za to, co se stalo. Morrellovi se o záměně dozvěděli den po Savageových, když se chystali podstoupit implantaci svého posledního zmrazeného embrya. Oba páry se setkaly, až když byla Savageová tři měsíce těhotná.

Chyba se pravděpodobně stala při uskladnění embryí. Ta lékaři před zmrazením k dalšímu použití označí barevně, čárovým kódem a štítkem, aby nemohlo dojít k záměně. „Vypadá to, že embrya byla špatně označená a že nedokážeme dohledat jejich původ,“ vysvětluje ředitel Ochsnerovy nemocnice v Elmwoodu Joseph Bisordi.

Nemocnice oddělení již zavřela

Server BBC cituje vyjádření čtyřicetileté Savageové, že rodina kvůli záměně „prodělala velice zlé časy“. „Myslím, že jsem nikdy v životě tak moc nebrečela. Bylo to jako noční můra a jistým způsobem jsem se cítila zneuctěná,“ postěžovala si Savageová.

Ochsnerova nemocnice v Louisianě už své oddělení pro mimotělní oplodnění zavřela. Postiženým nabízí testy DNA, které by určily biologické rodiče. A na světě je už také první žaloba.

Ve Spojených státech se podobné případy už odehrály. V roce 2004 vysoudila žena z Kalifornie milion dolarů na nemocnici, která jí implantovala cizí embryo a záměnu přiznala až deset měsíců po porodu.