Čína bojuje s nelegálním pouličním obchodem

Peking - Čína se rozhodla zkrotit živelné podnikání v ulicích. Drobným prodejcům, kteří tam dosud vydělávali načerno, začala vydávat licence. Doufá, že tak vymýtí často krvavé potyčky s úředníky. Drobné pouliční podnikání má v Číně tisíciletou tradici. Zatím se systém zkouší ve městě Nan-ťing, úspěchy už se ale dostavily, takže se pravděpodobně rozšíří i na jiná města.

Pouliční prodavači ve městě Nan-ťing servírují snídani od šesti ráno. Funguje tu i opravna kol, utažení brzd zde přijde na sedmdesát haléřů, dohuštění gum na třicet. Ekonomie chudých, jak tyto činnosti nazývají čínští experti, tady má tisíciletou tradici. Problémem je, že toto podnikání v zemi nikdy nikdo nereguloval a miliony prodejců fungují načerno. To přináší konflikty s úřady.

Spory mezi městskými inspektory a prodejci často přerůstají v násilné potyčky, kterých se nezřídka zúčastní až tisíce lidí a které končí třeba pálením policejních stanic. Každý rok při těchto rvačkách umírají lidé a stovky končí v nemocnici. Čínská vláda se bojí sociálních nepokojů a chce proto, aby provincie řešily problémy vydáváním licencí. První zareagoval právě sedmimilionový Nan-ťing v provincii Ťiang-su. Úřady tu k pouličnímu podnikání vydaly už tisíce povolení.

„Veřejný pořádek je lepší než v minulosti. Situace se zlepšila po zavedení licencí pro prodejce. V minulosti se někteří lidé prali. Dnes mají své stálé místo a jsou spokojeni,“ pochvaluje si Li I-wu z magistrátu města Nan-ťing.

Populární jsou zejména noční trhy. Licence jsou zdarma a s povolením dostane prodejce i konkrétní adresu, kde může podnikat. Koncentrace podnikatelů na jednom místě podle úřadů také přispívá k bezpečnosti a pořádku v ulicích.

Obchodníci již před kontrolou nemusí utíkat

„Nové regulace jsou pro chudé podnikatele. Když nás kdysi viděli, utíkali. Dnes máme lepší vztahy. S licencí jsou všichni na jednom místě a pro nás je jednodušší je zvládat,“ říká městský inspektor Wang I-pin. Jeden z pouličních prodavačů souhlasí: „Od té doby, co máme licenci, nemusíme mít strach a utíkat před inspektory jako dřív. Je to tady čistší než na ulici, a máme proto více zákazníků. Prospělo to všem.“

Úspěšný program sem jezdí studovat i z jiných měst. Naposledy tady byli představitelé Šanghaje, kteří podobné regulace doma zavedou ještě před zahájením Expa v příštím roce.

Pouliční obchod v Číně
Zdroj: ČT24