Merkelová slaví úspěch, její CDU/CSU získala 33,8 procenta

Berlín – Podle oficiálně zveřejněných výsledků vyhráli německé parlamentní volby křesťanští demokraté kancléřky Angely Merkelové a obhájili tak nejsilnější politickou pozici ve státě. Merkelová se již v německých médiích během pozdních večerních hodin prohlásila za vítězku, zatímco sociální demokraté (SPD), kteří utržili historicky nejhorší volební výsledek, svou porážku ve volbách sami uznali a kancléřce pogratulovali k triumfu. Merkelové konzervativní blok CDU/CSU získal 33,8 procenta hlasů, což je však jeho nejhorší výsledek od roku 1949. Liberálové z FDP obdrželi 14,6 procenta hlasů, což je naopak nejvíce za jejich existenci. Sociální demokracie SPD utržila bezprecedentní porážku od druhé světové války a z vládní koalice odejde do opozice. Volilo ji jen 23 procent Němců, zatímco před čtyřmi roky to bylo 34,2 procenta. Merkelové se tak otevírá možnost uzavřít konzervativně-liberální koalici spolu se Svobodnými demokraty, čímž si pohodlně udrží kancléřské křeslo.

„Je to hořký den pro německou sociální demokracii. Je to hořká porážka po kampani, kterou jsme vedli s velkým odhodláním,“ přiznal po zveřejnění ještě neoficiálních výsledků kancléřský kandidát SPD a odcházející ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier. Sociální demokraté dosud vládli s demokraty křesťanskými. Nyní je ve vládě asi nahradí liberální FDP.

Poprvé od roku 1998, kdy skončila šestnáctiletá éra černo-žlutých vlád kancléře Helmuta Kohla, se FDP rekordním výsledkem s největší pravděpodobností znovu dopracovala k vládním pozicím a šéf FDP Guido Westerwelle by mohl po Steinmeierovi převzít post ministra zahraničí. „Máme radost z našeho výsledku, ale také víme, že to znamená zodpovědnost, a my jsme připraveni ji přijmout,“ uvedl Westerwelle.

Angela Merkelová:

„Dosáhli jsme úžasného výsledku stabilní většiny pro novou vládu, ale všem vzkazuji, že chci být kancléřkou všech Němců a pomoci tak naší zemi, aby se dostala z krize.“

Němečtí voliči tentokrát více než obvykle přáli menším stranám. Do Spolkového sněmu pronikla ještě postkomunistická Levice, pro niž podle odhadů hlasovalo 12,5 procent Němců, a Zelení s 10,5 procenty.

Ke gratulantům se připojil Sarkozy, Brown nebo lidovec Svoboda

Merkelové ještě večer k vítězství pogratuloval francouzský prezident Nicolas Sarkozy, britský premiér Gordon Brown nebo předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda. „Jsem přesvědčen, že Vy a Vaše strana budete ve svěřeném úkolu pokračovat s odpovědností a oddaností,“ uvedl šéf českých lidovců ve zdravici, v níž Merkelové popřál úspěchy v jednáních o složení příští německé vlády.

V SPD se prý po nedělním debaklu rozpoutal mocenský boj o předsednické místo. Podle agentury DPA na změnu vedení naléhají čelní sociální demokraté ze všech vnitrostranických křídel, zejména pak mladší poslanci.