Podle Švýcarů by Polanski mohl být propuštěn na kauci

Curych – Slavný režisér Roman Polanski může být propuštěn na kauci, oznámilo dnes švýcarské ministerstvo spravedlnosti. Bylo by to však pouze za podmínky, že neopustí Švýcarsko. Mluvčí ministerstva Guido Balmer uvedl, že takové řešení není podle švýcarského zákona zcela vyloučeno a že Polanski může podat písemnou žádost o propuštění proti složení kauce.

Francouzská diplomacie rovněž zkoumá možnosti, jak režisérovi s francouzským občanstvím pomoci. Francouzský ministr zahraničí Bernard Kouchner vyjádřil naději, že filmař bude propuštěn. S ohledem na švýcarské zákony se to ale zdá být nepravděpodobné, protože Polanski by se musel vzdát jakýchkoli námitek proti svému vydání do Spojených států.

Polanski byl zatčen v sobotu, když přijel do Curychu, aby zde na filmovém festivalu přijal ocenění za své celoživotní dílo, na základě amerického zatykače z roku 1978. Zatčení souvisí s údajným znásilněním nezletilé v roce 1977.

Šestasedmdesátiletý Polanski před více než 30 lety přiznal, že měl pohlavní styk s třináctiletou dívkou. Sex s nezletilou se podle amerických zákonů považuje za znásilnění. Soud v Los Angeles ho v roce 1977 uznal vinným, ve vězení režisér strávil měsíc a půl. O rok později, když dal soudce na srozuměnou, že ho pošle za mříže znovu, odletěl Polanski do Evropy. Od té doby v USA z obav ze zatčení nikdy nebyl.