Berlusconi opět označil Obamu za opáleného

Řím - Italský premiér Silvio Berlusconi si opět veřejně zavtipkoval na téma tmavé pleti amerického prezidenta. Jak řekl na víkendovém mítinku své strany Lid svobody v Miláně, Barack Obama a jeho manželka se museli společně slunit na pláži, protože jsou oba pěkně opálení. Podobný výrok Berlusconi vyslovil už loni a sklidil kritiku.

„Mám vás pozdravovat od muže, který se jmenuje, který se jmenuje…počkejte, je to někdo opálený: Barack Obama!…Nebudete tomu věřit, ale opalovat se na pláž šli ve dvou, protože i jeho žena je opálená!“ řekl za potlesku přítomných členů strany Lid svobody Berlusconi, který za podobná slova již v minulosti sklidil kritiku.

Italský premiér během jedné návštěvy Moskvy o Obamovi řekl, že je „mladý, hezký a opálený“. Když tato slova vyvolala rozruch, Berlusconi dodal, že je myslel jako „velký kompliment“ a že ti, kteří to nechápou, jsou „hlupáci“. Jeho „kompliment“ ovšem mnohá média v zahraničí pochopila jako urážku.

Pravicový politik Berlusconi později znovu připomněl „opálení“ nově zvoleného demokratického prezidenta Obamy a zároveň ho zmínil v souvislosti s topmodelkou Naomi Campbellovou. Prohlásil, že jim jejich snědost závidí. „Můj kompliment vůči Barackovi je poněkud závistivý. Všichni jsme rádi tak opálení, jako jsou Naomi Campbellová a Obama,“ řekl loni Berlusconi na tiskové konferenci v Pescaře ve střední Itálii.