Zemřela Lucy – dávná inspirace Johna Lennona

Londýn - Žena, která se jako malé děvče stala inspirací ke slavné písni Beatles Lucy In The Sky With Diamonds, zemřela ve věku 46 let na zhoubnou chorobu imunitního systému. S odvoláním na charitativní organizaci to dnes oznámila agentura Reuters. Lucy O˙Donnellová byla spolužačkou syna Johna Lennona Juliana a k názvu písně posloužil jako inspirace její obrázek, který Julian namaloval ve škole.

„To je Lucy na obloze s diamanty,“ vysvětlil Julian svému otci, když obrázek přinesl ze školy. Lucy In The Sky With Diamonds je Lennonova píseň z první strany alba Beatles Sgt.Pepper˙s Lonely Heart Club Band z roku 1967. Silně surrealistický text a počáteční písmena písně sváděla mnohé novináře, hudební kritiky i fanoušky ke spekulacím, že Lennon v písni popsal své pocity z užívání LSD, s níž v 60. letech tak hojně experimentoval. Ve skutečnosti všechno bylo jinak.

Hlavním inspiračním zdrojem Lennonových obrazů v této písni se staly jeho dvě nejoblíbenější knížky z dětství - Alenka v říši divů a Za zrcadlem. Sama O˙Donnellová před dvěma lety BBC potvrdila, že byla inspirací k písni. „Pamatuji si, že jsme s Julianem kreslili jeden druhého. Julian ten obrázek namaloval a týž den ho jeho otec přijel s řidičem vyzvednout před školu.“

Vydáno pod